Със събрани от коледния базар 8 373 лева и със средства от делегирания бюджет, училището е закупило 30 Chromebook устройства

Образователният модел 1:1 от втория учебен срок ще се прилага и в ОУ „Димитър Талев“. Във всеки учебен час, в който учителят е планирал използване на дигитални технологии, ще има възможност да го направи чрез нов вид компютър, проектиран за по-бърза и лесна работа. Училището вече разполага с 30 Chromebook устройства с лицензи за управление за учителя и всеки ученик в класната стая. Те ще се ползват не само по учебни предмети от областта на STEAM дисциплините – природни науки, технологии, математика.

Средствата за закупуването на една част от устройствата са осигурени от ученическата иниициатива „С духа на Коледа да сбъднем чудото образование за утрешния ден“. На благотворителния базар ученици и родители са дарили 8 373 лева. Най-голяма сума са дарили четвъртокласниците на Анелия Константинова – 500 лева. Останалите средства са осигурени от училищния бюджет.

Първи вече са ползвали Chromebook учениците от 4 „в“ клас в час по компютърно моделирано с преподавател Теодора Тенева. Устройствата ще се ползват и в групите за повишаване на дигиталната компетентност и умения на учениците по проекта на МОН „Образование за утрешния ден“. По Национална програма „Информационни и комуникационни технологии (ИКТ) в системата на предучилищното и училищното образование“ е доизградена безжична (Wi-Fi) мрежа в училището.

„Вярвям, че качествено образование се постига тогава, когато то е адаптирано към своите потребители. Днес това са ученици от поколението Z. Децата, родени след 2000 г., не могат да си представят какво е да няма интернет и технологии. Умения като търсене, обработване и извличане на информация са характеристиките на дигиталните деца. Знам, че когато в преподаването и усвояването на учебното съдържание учителят има необходимата подготовка и  целенасочено включва използването на  тези умения, резултатът ще е активни, ангажирани и стимулирани ученици с постигнати резултати“, обяснява директорът на училището Ирина Чолакова.

ОУ “Димитър Талев” е сред четирите пловдивски училища, които се включиха в пилотния проект на Центъра за творческо обучение за експеримент с добавена и виртуална реалност, заедно със СУ “Св. Св. Кирил и Методий”, ОУ “Яне Сандански” и ОУ “Кочо Честеменски“.