Матей, Лука, Йоан и  Марко са първите имиджмейкъри на Исус

13599280131933263632

Министърът на образованието, изглежда, е голям чешит.  В началото се опияняваше от интересното си говорене, сега вече му е интересно и самото образование. Това е забележителен напредък за един министър.  И вече е ясно, че няма кък да се измъкне  цял и невредим от образователната центрофуга. Неговият политически ментор  Радан Кънев  дори написа: „Почнаха те, професоре, дръж се!“ Почнаха го след открития му  урок във врачанско училище, когато се изказа не особено ласково  за някои портрети  от стената.

В началото дори си мислех, че професор  Тодор Танев ще  покрие образованието с глазура  от глупости. Така и го написах, тъй като в битието си на политолог  за него е важно възбуждащото говорене.  Но е видно, че „Образованието  е стратегически обект, защото произвежда бъдеще  и национална идентичност“  през ноември  звучи по един начин, а през декември вече не е клише . Особено след  случката във Враца. Това беше един вълнуващ открит урок  с ясни послания – не се кланяйте чак до земята  на  портретите от стената. Изненадващо  обаче откритият урок беше свален от социалните мрежи, сякаш професорът е  правил пропаганда на „Ислямска държава“. Всъщност, той шляпна  по дупето образователното министерство, което ръководи. Авторитетът на това  министерство в крайна сметка  е заключен  в портретите. И всеки опит  да бъдат развенчани  е посегателство  срещу авторитета. Така  професор Танев беше цензуриран от своите чиновници, над чийто глави виси  поне един портрет .  Обяснено му е сигурно, че страшно се е изложил и не бива да си отваря устата по този обиден  начин. Ако се е случило точна така,  да не си губим времето  с някакви реформи .

Образованието крещи за един открит урок, който да разтърси системата.  Крайно време е някои портрети да бъдат окончателно свалени  и, ако не разкъсани, поне заключени в килера.  Любопитно е  професорът да се озове  в кабинет по история, а не по химия, както във Враца. Дали би покрил възбуждащото си говорене в глазура от глупости и дали ще продължи  да търси „средното между това, което е нормално възпитание“, каквато глупост изтърси  през ноември.  Не вярвам, дори и с риск чиновниците му да го пернат през устата. Не вярвам да каже, че Левски  е обикновен престъпник, арестуван от полицията и обесен, както пише в учебниците за трети клас.  Може да се заяде с портрета на Любен Каравелов и да го нарече кабинетен  революционер , над когото тегнат съмнения, че има пръст  в предателството на Левски.  Може и да се окаже, че  на стената има място за портрета на поп Кръстьо,  като извинение за обругаването на един честен българин . Ако остане верен на изказа си и не се страхува от чиновниците си, професор Танев може да  даде тълкувание  какво е за България   650 години робство  от една 1300-годишна история.  Дали е мирно съвместно същестуване по собствено желание , както ни съветват едни други европейски чиновници, или  погромът и издевателството  над  българите през годините  са оставили  траен  и незаличим белег  върху развитието ни.  Истината, разбира се, е в портретите в кабинета по история. Погледнете  ги и разберете  още нещо за мирното съвместно същестуване.

Матей, Лука, Йоан и  Марко   са първите имиджмейкъри на Исус. Защо не. Професор  Танев  ще се чувства спокойно  и в час по религия, ако все още е цял и невредим  и е запазил бурното си говорене. Спокойно ще се позове на познавачите на Стария завет и Евангелията на четиримата и да отбележи удивителните прилики, за които говори и Стефан Цанев.  Или древните пророци от Стария завет наистина са прогнозирали чудесата на Исус, или той просто е следвал написаното  в Стария завет. Наистина удивително! И колко добри пиари се оказват  Матей, Лука, Йоан и Павел.

Ето това е открит урок. Професор Танев изнесе първия и беше  зашлевен  през устата. Ако няма куража да продължи, Левски ще си остане престъпник. По- лошо е, ако на стената  висят  само портретите на онези, които наистина вярват, че 650 години сме били най-доволният народ на света.