10052017-F 42-3

Проект на стойност 1,4 млн. лв. за обновяване на Професионална гимназия по хранителни технологии и техника спечели община Пловдив. Средствата са по проект за модернизация на инфраструктурата, който който се реализира по Оперативна програма „Региони в растеж“, обявиха на пресконференция днес кметът Иван Тотев и директорът на училището инж. Людмила Ганчева.

За период от две години в гимназията ще бъдат извършени строително-монтажни дейности, включително въвеждане на мерки за енергийна ефективност. Безвъзмездната финансова помощ е 85 % от общата стойност, а 209 997 лева са съфинансиране от държавния бюджет. Проектът предвижда и доставка на модерно оборудване и обзавеждане за професионалните обучения.

Професионалната гимназия за последно е ремонтирана през 1984 г., когато е строена новата сграда, заяви инж. Ганчева. Тя е много доволна, че ще учениците ще имат съвсем нови физикохимична, микробиологична и други лаборатории, в които ще изследват качествата и показателите на храните и напитките. В момента приключват обществените поръчки, до края на май ще бъде избран изпълнител, следва проектиране и до края на август започва ремонтът, който ще продължи 270 дни. 821 000 лева от сумата са за основен ремонт, саниране и поставяне на вътрешна отоплителна инсталация в училището, както и за монтиране на рампи на инвалиди. 284 000 лева са за обзавеждане и специализирано оборудване.

През 2019 г. училището, в което учат 620 деца, навършва 70 години и ще празнува юбилея си с напълно обновена сграда.