Посланик Капони (в средата) представи Венецуела пред студенти и преподаватели на Аграрния университет.

Посланикът Ориета Капони подписва рамково споразумение с Аграрния и Университета по хранителни технологии

Страна, която не може да осигури прехраната на населението си, няма как да бъде независима, каза дипломатът и бивш ректор

Посланик Капони (в средата) представи Венецуела пред студенти и преподаватели на Аграрния университет.
Посланик Капони (в средата) представи Венецуела и идеите за бъдещо развитие пред студенти и преподаватели на Аграрния университет.

Обмен на студенти и експерти от аграрния сектор. Това бе основната цел на днешната визита на посланика на Боливарска република Венецуела у нас Ориета Капони. Дипломатът бе гост на Аграрния университет, където изнесе лекция “Венецуела – независимост и суверенитет” и обясни, че страната й е амбицирана да развива земеделието и селския туризъм, затова търси подкрепа от България.

„Подписването на рамково споразумение с Аграрния университет и с Университета по хранителни технологии ще даде възможност за обмен на студенти и преподаватели в областта на селското стопанство и развитието на земеделието. Една страна може да бъде независима и да поддържа своя суверенитет, само когато може да осигури прехраната на населението си със собствена продукция”, убедена е Капони. В момента правителството на Венецуела отпускало изгодни кредити на селските стопани, за да стимулира отглеждането на земеделска продукция. Затова и основна задача на посолството у нас е да стимулира стокообмена между двете страни и да привлича високообразовани български специалисти.

Капони едва от три години е в дипломатическите среди, след като преди това е била зам.-ректор и ректор на един от големите венецуелски университети. Според нея България и Венецуела си приличат, въпреки огромното разстояние, което ги дели.

„Ние произвеждаме най-доброто какао в света, отличен ром и кафе. Когато си купите истински швейцарски шоколад, погледнете опаковката и прочетете написаното с много малки букви, че е направен от венецуелско какао. Венецуела, както много страни от Латинска Америка, които в миналото са били колонизирани, дълги години е изнасяла суровините си, а след това внася готов продукт, направен с първичната. За съжаление продължаваме да сме апетитна хапка за големите сили, защото притежаваме огромни петролни залежи, запаси от нефт, диаманти, злато и мед”, каза още Капони. Според нея в обозримо бъдеще по-важно от петрола ще се окаже водното богатство.

DSCF7961