Учениците от 6 и 7 клас в община Пловдив преминават на обучение от разстояние в електронна среда от утре до 22 ноември, реши Областният кризисен щаб. В останалите общини от областта ще се взимат локални решения. Вкъщи за още две седмици ще останат и гимназистите. Те учат онлайн по заповед на здравния министър от 29 октомври за срок от две седмици. Но тази форма се запазва и от утре нататък. След 22 ноември ще бъдат направят графици.

Заради влошената епидемична обстановка първоначално е обсъждано превключване  за целия прогимназиален курс, което предполага онлайн обучение и за петокласниците. Много от тях обаче нямат навършени 12 години и по закон не бива да бъдат оставяни без надзор. При преминаване към обучение от разстояние в електронна среда за тях може да се окаже, че мнозина от тях ще се окажат сами у дома, тъй като родителите им са на работа. На този етап петокласниците остават в присъствена форма, както и целият начален курс.

В общините в областта броят на заразените и карантинираните деца и педагози е значително по-малък. За преминаване към онлайн обучение там решения ще се взимат от директорите на училища и кметовете на населените места.

По думите на областния управител Дани Каназирева след изтичането на този срок ще бъдат изготвени графици за преминаване към обучение във физическа среда. Според Иванка Киркова, началник на РУО – Пловдив, решението е единодушно и се базира на анализ и становище на  РЗИ и медицинските специалисти.
По данни на РУО в Пловдив към вчерашна дата заразените или карантинирани ученици са 1054, а 137 са  учителите, 18 са карантинираните паралелки. В областта ситуацията е по-спокойна, има общини, в които няма заболели в учебните заведения, в по-големите общини като Асеновград и Карлово заболелите в училищата са под 50.
Към 10 ноември новорегистрираните с КОВИД -19 в детски заведения и училища  са трима педагози и петима ученици. Карантинирани са 2 класа и 3 групи в детски заведения.
“Надявам се, че тези мерки ще намалят нивото на заболеваемост. Добрата новина е, че общинските училища са напълно обезпечени технически и още от 2019 ученици и учители ползват активно облачни платформи за образование. Целта е децата да имат по-голяма самостоятелност, а учителите да са по-гъвкави и да се съсредоточат върху резултатите на учениците”, заяви зам.-кметът по образование на община Пловдив Стефан Стоянов.

С решение на щаба остава в сила забраната непълнолетни без придружител да посещават търговски центрове тип МОЛ. В сила остава и решението за ограниченото работно време до 23,30 часа във всички места за обществено хранене и  намалените нива на музиката в тях“, обясни областният управител.

Остават ограниченията за броя на  посетителите в хранителните и нехранителни магазини, като се препоръчва  създаване  т.нар. “зелен” коридор от 8,00 до 10,00 часа за хората над 65 години. Друго решение е да бъдат затворени и пенсионерските клубове там, където това не е сторено досега.