В детските градини и ясли се въвежда строг филтър на входа

Областният противоепидемичен щаб реши на този етап да не обявява грипна ваканция за учебните заведения в Пловдив. Това заяви след днешното заседание директорът на РЗИ д-р Сийка Димчева. Мнение изразиха общопрактикуващи лекари, инфекционисти и фармацевти. Област Пловдив обявява грипна епидемия от четвъртък заради увеличението на грипните и респираторни заболявания, но учениците остават в клас.

В детските градини и ясли се въвежда строг филтър на входа. Налице е ръст на заболелите деца в община Пловдив, като в отделни райони достига до 70 %. Няма да се допускат болни, препоръчва се засилена текуща дезинфекция на повърхности и играчки и чести проветрявания.

„Най-заразени от грип и остри респираторни заболявания са децата между 0 и 4 години, както и хората над 65 години. При тези от 4 до 15 и от 15 до 29 не са достигнати епидемични нива“, обобщи д-р Димчева.

Преустановяват се детските и женски консултации. Мерките ще важат от 19 до 30 януари.

Началникът на Регионално управление на образованието Антоанета Пакова припомни, че грипната ваканция в община „Родопи“ е обявена от кмета за три дни и приключва утре.

По данни на РУО отсъстващите по болест са около 14 на сто. Само в три общини процентът е над 25 – Брезово, Раковски, Перущица.

„Следим обстановката и взимаме превантивни мерки. Лечебните заведения разполагат с необходимия капацитет, в аптечната мрежа има достатъчно лекарства, ако не е наличен даден антибиотик или медикамент, със сигурност има налични генерични лекарства“, обясни областният управител Ангел Стоев.  Той подчерта, че щабът е в готовност да се събере на ново заседание с цел набелязване на допълнителни мерки.