Дани Каназирева прати за преразглеждане предложението за увеличаване броя на малчуганите в първа група

Областният управител Дани Каназирева върна решението на Общинския съвет от сесията на 11 юни, с което беше увеличен броят на децата в първа група в детските градини. От учебната 2020/2021 г. той да стане 30, гласува местният парламент.

Общинските съветници подкрепиха предложението на кмета Здравко Димитров, който обясни, че за да не останат деца извън забавачките, броят на малчуганите в групите трябва да се увеличи.  В мотивите за увеличението градоначалникът посочи, че на първото класиране 2327 деца са кандидатствали за 2070 места, но са били класирани 1886. На втори тур документи за прием са подали 803 тригодишни, в списъците са попаднали 624. Останалите незаети места за първа група са 233, тъй като не съвпадат с предпочитанията на родителите.

Областният управител връща решението за преразглеждане, тъй като противоречи на Наредбата за финансирането на институциите в системата на предучилищното и училищното образование. В нея е записано, че капацитетът на една група в детска градина е 23 деца, а в яслените групи – 18. По изключение се допускат съответно 28 и 23.

Предучилищни педагози са категорични, че е свръх силите им да организират обучителен процес с 30 деца. При това 3-годишни. И че ще имат нужда поне от помощник-възпитател.

1 КОМЕНТАР

  1. Допускате грешка, която може да има и неприятно развитие за децата. Пишете за обучителен процес и това е грешно!!! Децата се развиват чрез педагогическо взаимодействие в рамките на образователната работа. А реализацията на образованието, особенно предучилищното задължително иска от учителя да спазва и реализира образователните компоненти и това са: обучение, възпитание и социализация, при това в един и същи момент във всяка една ситуация /условен еквивалент на детски учебен час/, по всяко едно образователно направление и във всяка форма на педагогическо взаимодействие. В западния свят това е възможно, например в Кралство Белгия, където лично видях, че в група от 30 деца има един координатор-магистър и петима педагози. Структурата на работата им е такава, че един специалист-педагог се грижи точно за пет деца. В град Рейкявик по време участието ми в Европейски проект лично видях, че един педагог е претоварен с цели ПЕТ деца. Не ме питайте за заплатите там, защото у нас те са възможни може би само в МС. за детските ясли в Лисабон и Миндерхаут – два раздалечени града в две държави, за яслите не говоря, реве ми се и от злоба и от безсилие…

Коментарите са затворени.