Нови трима учители и четирима ученици с коронавирус, сочи статистиката за Пловдивска област

С  единодушно решение на Областния кризисен щаб се забранява посещението на непълнолетни лица без придружител в моловете и се въвежда ограничено работно време до 23.30 часа на коктейл-баровете.

„Когато учениците спрат да посещават училище, както и извънкласни занимания, повечето се събират в тези търговски обекти. Говорила съм с управителите на моловете, които проявяват разбиране и ще окажат съдействие. С другата мярка целим да не превърнем коктейл-баровете в нерегламентирани нощни дискотеки, както се случи през пролетта“, коментира областният управител и председател на Щаба Дани Каназирева.

Според представителите на Медицинския щаб, за да има ефект, мерките трябва да бъдат комплексни, каквато е последната заповед на здравния министър за затварянето на нощните заведения и дистанционно обучение за гимназисти и студенти.

От анализа се вижда, че скокът на положителните проби е рязък 14 дни след старта на учебната година, а децата карат вируса по-леко или без симптоми, но го пренасят.

Относно  идеята за въвеждането на вечерен час областният управител коментира: „Резервирана съм, защото едва ли ще има реален ефект, но ще доведе до още по-голяма паника. А ако касае до непълнолетните, то в самия Закон за закрила на детето има забрана за всички непълнолетни лица да излизат без придружител след 22 часа“.

Трима са новозаразените учители през последното денонощие, както и един възпитател. Четирима са и диагностицираните с КОВИД-19 ученици.

9-класник от ЕГ „Иван Вазов“ е дал положителна проба. Последното му посещение в училике е било на 26 октомври, затова целият 9 а клас е поставен под карантина.

С коронавирус е и петокласник от СУ „Св. Седмочисленици“. Въпреки че е бил за последно в училище на 22 октомври, съучениците му от 5 в клас минават под карантина.

В СУ „Патриарх Евтимий“ има  заболял ученик от карантинирания 7 б клас и ученик от 12 б клас, чието последно посещение в училище е било на 21 октомври и не се налагат карантинни мерки.

Помощник-възпитател от ДГ „Кремена“ е с КОВИД-19. Той е бил на работа за последен път на 23 октомври, под карантина са поставени персоналът и децата от втора група .

Учител по български език в ЕГ „Пловдив“ е с коронавирус. Той преподава на 12-класници.

Носител на вируса е и начален учител от ОУ „Братя Миладинови“. Той е класен ръководител на 2 а клас, под карантина са всички 21 деца и колегата от целодневното обучение.

Диагностициран е и предучилищен педагог от базата на ДГ “Майчина грижа“ в Стария град. Става дума за учител на 1 в група, чието последно посещение на работното място е било на 23 октомври. Под карантина са децата от групата и контактният персонал.