Учениците от ОУ „Васил Левски“ сурвакаха екипа на областната администрация по повод Банго Васил

„Да имаш приятели, значи да имаш съкровища“. Сентенцията на Менандър се падна от баницата с късмети, която учениците от ОУ „Васил Левски“ поднесоха на областния управител Илия Зюмбилев. Пред екипа на областната администрация децата от клуба по интереси „Фолклор на етносите“ представиха ритуали и обичаи по случай Банго Васил.

Празникът Василица се отбелязва от ромите на 13,14 и 15 януари като начало на новата година. Облечени в традиционните облекла на три етноса, децата играха хоро на единството, представиха традиционни ритуали, раздадоха баница с късмети и сурвакаха за здраве и берекет.

Директорът на училището Красимира Благоева припомни, че инициативата за отбелязване на Василица стартира през 2009 година и учениците от ОУ „Васил Левски“ са първите сурвакари в МОН.

„Това беше преди 15 години днес, а днес те са успешно реализирани млади хора, почти всички с висше образование. Сред тях е и нашият образователен медиатор Бойчо Кочев. Този факт е изключително показателен, че има смисъл от енергията, която ние – учителите, влагаме в това да мотивираме и подкрепяме нашите ученици“, сподели Благоева.

Областният управител пожела на учениците от български, ромски и турски произход здраве и упоритост в учението и ги увери, че образованието е верният път към доброто бъдеще.

 

Oтбелязването на Василица и кампанията „Да възстановим мостовете между нас“ е по проект на Център „Амалипе”, който работи с мрежа от 300 училища в цялата страна, 18 от тях са от област Пловдив. Дейността им е свързана с  намаляване на процента на отпадащи деца, въвеждане на интеркултурно образование, насърчаване на учене през целия живот в ромската общност и повишаване на образователния статус на ромите.

Учениците от Караджово сурвакаха също в представителството на Европейската комисия, а децата от ОбУ „Христо Ботев“ – Стамболийски, гостуваха в индийското посолство и на Синдиката на българските учители. Драматизация за Василица представиха в Тръста за социална алтернатива и БНР учениците от ОУ „Граф Игнатиев“ в Граф Игнатиево.