Начело на новото звено ще бъде областният управител Дани Каназирева, стана ясно днес на среща със зам.-министъра на образованието Таня Михайлова

Областен координационен център ще подпомага институциите за изпълнение на Механизма за обхват на децата и учениците от предучилищна и училищна възраст, подлежащи на задължително обучение. Той ще бъде създаден със заповед на областния управител Дани Каназирева. Първото заседание на новото звено ще се състои на 27 януари. Работата на центъра ще координира зам.-областният управител Евелина Апостолова, а членове са директорът на Областна дирекция на МВР-Пловдив – старши комисар Йордан Рогачев, началникът на Регионалното управление на образованието Иванка Киркова, директорите на Социално подпомагане, РЗИ, Регионалната служба по заетостта, Инспекцията по труда, кметовете на общините и представители на общински служби и отдели. Областният координационен център се създава във връзка с Постановление на Министерския съвет и ще има задачата да подпомага комуникацията между институциите, ангажирани с изпълнението на Механизма.

Това стана ясно днес на среща между Каназирева и зам.-министъра на образованието Таня Михайлова. Михайлова бе в Пловдивско за регулярните обходи, свързани с инспектиране на училищата относно прилагането на мерките за обхват и задържане. Проверен е броят на учениците в ОУ „Св.св.Кирил и Методий” във Войводиново, както и пловдивските ОУ „Йордан Йовков” и ОУ „Гео Милев”, където 100% от учениците са от малцинствата.

Зам.-министърът поясни, че срещите й с ученици от училища с концентрация на уязвими групи в региона ще продължат, защото се виждат първите положителни резултати.

„Също така е време да покажем на учителите, че не са сами и при нужда ще имат подкрепа от страна на институциите, подчерта Михайлова.