Дворът на училището става открита сцена за Стефан Вълдобрев и компания в инициативата „Разказвачът на приказки представя…”, отворена за всички пловдивски ученици

 

Стефан Вълдобрев и „Обичайните заподозрени” застават зад Инициативата за насърчаване на детското четене „Разказвачът на приказки представя…”. Популярните музиканти ще свирят за учениците на Пловдив на 23 октомври в двора на СУ „Христо Г. Данов”. В паузата между парчетата Иван Лечев, Веселин Веселинов-Еко, Стоян Янкулов-Стунджи, Мирослав Иванов и Стефан Вълдобрев ще разказват за първи срещи с книгата като деца, ще разкрият кои са  любимите им литературни герои и как четенето помага в пътя към голямата сцена.

Концертът „Билет срещу книга” ще започне в 18.30 часа. Входът е 25 лева, който за децата под 14 г. включва и присъствието на родител. Срещу тази сума всеки посетител ще получи книга на български автор, осигурена от издателствата „Сиела” и „Ентусиаст”. С приходите организаторите ще възстановяват и попълват с книги училищни библиотеки.

Двигател на инициативата е Константин-Кирил Иванов известен повече като Разказвача на приказки. През миналата година той поде инициативата за насърчаване на детското четене, по време на която среща съвременни детски автори се срещаха със своите малки почитатели в детските и учебните заведения.

„По този начин българската детска книга стигна до 20 000 ученици. Целта е чрез хората, на които децата се възхищават, да покажем ползата от четенето”, казва Константин-Кирил Иванов, който вече работи с 32 учебни заведения в Пловдив – от подготвителна група до прогимназия. Писатели гостуват и в училищата в Асеновград, Пазарджик, Хисаря, Марково, Стамболийски, Съединение, Белащица.

Амбицията е концертът „Билет срещу книга” да се прави всяка година в двора на различно школо. Така чрез личния пример, децата да се палят по четенето, а заедно с това ще се обновят училищните библиотеки.

От следващата година Разказвачът планира и Седмица на детската приказка, която да насити Пловдив с литературни събития за подрастваща публика. Идеята е десетки автори по едно и също време да влязат в училищата, а успоредно да вървят и още събития в съпътстваща програма. Има идея и за учредяване на награда „Разказвачът на приказки”. Носителят ще се определя от вота на децата. За разлика от други подобни инициативи в тази ще се гласува за автор, а не за творба. Другото условие е децата да са го срещали лично, а не да го познават от списъка със задължителната литература в училище.