cdg_chaika_obzavejdane-5

Легла, гардеробчета, масички и столчета вече запълват пространствата в новата детска градина „Чайка“, където обзавеждането кипи с пълна пара, съобщи кметът на район „Източен“ Николай Чунчуков. До дедетива дни ще пристигне кухненското оборудване, което е в съответствие с всички съвременни изисквания. След като минат пробите за парното отопление и басейна, се очаква да бъде подписан Акт 16.

Най-новата градина ще посрещне 200 деца в осем групи. Сградата е с уникална спираловидна форма, като всяка от групите ще е с отделен вход и своя детска площадка. В забавачката ще има басейн и модерен физкултурен салон. Сградата на детското заведение е с ТЕЦ, соларни системи ще затоплят водата. Една от кухните е млечна, предназначена за най-малките жители на района.

Само за година на мястото на старата сграда, строена през  1947 година и с отдавна затворен поради негодност втори етаж, се появява нова природосъобразна форма. Автор на проекта е арх. Костадин Божков, син на бившия главен архитект на Пловдив Емилия Божкова. Стойността на градината е около 3,8-4 млн. лв. с оборудването и обзавеждането, което, заради заоблените стени, е по специална поръчка.

cdg_chaika_obzavejdane-1