Кметът Иван Тотев: Не приемаме предложенията на директорите да се строи в дворовете

Най-голямото училище в квартал „Столипиново“ също попада в списъка на средните, които трябва да предложат 9-годишен план за поетапно преминаване на едносменен режим. За разлика от драмата, която се разигра в централните градски училища, такава в махалата няма. Директорът на СУ „Найден Геров“ Емил Начев предлага една паралелка по-малко след 7 клас. Вместо шест, както досега, училището обявава пет паралелки, поради липса на достатъчно деца.

„Ясно е, че работим по механизма за обхват и задържане, но за децата в квартала има много алтернативи – ОУ „Пенчо Славейков“, ОУ „Димчо Дебелянов“, та дори и СУ „Симон Боливар“, където има достатъчно свободна база“, поясни зам.-кметът по образованието Стефан Стоянов.

Намаляване на приема в 8 клас ще има също в СУ „Пейо Яворов“ и СУ „П. Хилендарски“. Само за догодина се прави компромис в Хуманитарната и в СУ „Патриарх Евтимий“.

По повод напрежението, което се разрази в навечерието на утвърждаването на държавния план-прием, на пресконференция днес кметът Иван Тотев заяви, че в плановете за преминаване на една смяна повечето директори предлагат строителство на нови сгради или разширение на сега съществуващите. Пловдив е сред градовете с най-много училища, които учат сутрин и следобед – 26.

„Не приемаме предложението за ново строителство в дворовете. Сградите някога са отговаряли на нуждите, но времената се променят. А и пристрастията на родителите. Днес е модерно едно училище, след пет години ще е актуално друго. Няма спор, че едносменният режим повишава качеството на образователние и тъй като това е държавната политика, ние сме длъжни да се съобразим с нея“, коментира Тотев.

Според разчетите на общината Пловдив има нужда от поне две нови училища, но до строителството им не може да се стигне без държавно финансиране. На този етап такова липсва.