Ученици, които са ваксинирани или имат документ, че са преболедували COVID-19, няма да бъдат тествани. Това заяви тази сутрин по Нова телевизия образователният министър акад. Николай Денков.

„За да организираме всичко около тестването на учениците са ни нужни два дни след доставката им. Казваме, че ако ги имаме в понеделник – присъственото обучение ще започне в сряда. На този етап това важи само за 1-4 клас, защото при тях е най-нужно да бъдат в клас. Частните училища също ще получат безплатни тестове. Очаквам до една седмица след това да можем да върнем и по-големите ученици. Предпазлив съм в обещанията, защото могат да се случат много непредвидени неща”, добави той.

По думите му проблемът с избраните тестове е, че те не са толкова лесни и децата няма да могат да ги правят сами. Вече са готови клипчетата, които представят как точно става тестването, за да бъдат спокойни родителите.

„Като качество те са много по-точни и селективни от медицинска гледна точка. Целият персонал на училището трябва или да е ваксиниран, или да се тества”, обясни образователният министър.

Той обясни и доводите тестовете да се правят в училище, а не вкъщи.

„Имаме известни съмнения, че има вероятност тестовете вкъщи да бъдат манипулирани. Крайното решение на здравното министерство е такова. Тестът се прави пред всички и ако има позитивен резултат детето се отделя”, каза акад. Денков.

За да се върнат учениците в клас, трябва 50 на сто от родителите на ниво паралелка да са съгласни да бъдат тествани. Според министъра тези, които решат да задържат децата си вкъщи, трябва да се включат активно в процеса на онлайн обучение.

Той припомни, че от 15 септември до 15 октомври броят на заразените деца на дневна база се е увеличил с пет пъти.