По БНТ стартира и специален урок за зрелостните изпити „Матурата на фокус”, обяви зам.-министърът на образованието Таня Михайлова

Няма да се прехвърля материал за следващата учебна година и на този етап не се предвижда тя да започне по-рано от 15 септември. Това заяви тази сутрин зам.-министърът на образованието Таня Михайлова. През лятото учениците, които имат необходимост от допълнителни знания, ще могат да се възползват от часовете за консултация в училище. За децата с обучителни затруднения продължава проект „Подкрепа за успех”.

Учениците ще завършат дистанционно годината и само част от тях ще влязат в класните стаи за изпити. Зрелостниците се връщат в училище, за да положат матура, а седмокласниците – НВО. Точните дати ще бъдат обявени тази седмица, но вече е ясно, че зрелостните изпити ще са в първата седмица на юни, а изпитите след 7. клас – през третата седмица. Михайлова увери, че и зрелостниците, и седмокласниците ще имат достатъчно време да се подготвят. От днес по БНТ ще се излъчват специални уроци – „Матурата на фокус”, които ще бъдат различни от познатите досега и ще съдържат обобщение на езиковите норми, граматически правила, литературните произведения.

Първият държавен зрелостен изпит по български език и литература е задължителен, а вторият е по предмет по избор, като голяма част от учениците от професионалните гимназии избират държавния изпит за придобиване на професионална квалификация като втори ДЗИ. Това означава, че професионалните гимназии няма да променят датата на изпита по теория, а за изпита по практика директорите трябва да изработят график, за да могат всички ученици да се явят в условия, при които ще бъдат спазени изискванията за дезинфекция и социална дистанция.

„Изпитните материали се готвят от края на предишната година. В тази ситуация тестовите варианти ще се съобразят с това, което е преподавано на учениците”, обясни Михайлова и уточни, че днес ще излязат резултатите от анкетите с директорите относно взетия материал по време на дистанционното обучение.

На база оценките от първия и втория срок учителите ще оформят годишните оценки, като ще разчитат и на впечатленията си от онлайн обучението, посочи зам.-министърът.