Регионалният инспекторат предлага 4 паралелки повече от миналата година

Задочното измества вечерното обучение

DSCF7706

Орязване на броя на паралелките в профилираните гимназии няма да има. Заявили сме с 4 профилирани паралелки повече от миналата година след 7 клас, а след завършено основно образование те са увеличени с 2. Това каза началникът на Регионалния инспекторат по образованието Иванка Киркова на днешното обсъждане на държавния план-прием за догодина. Допълнителните паралелки ще са в СОУ-та.

“Целта е да бъде дадена възможност на родителите и учениците да изберат най-предпочитаните училища и професии. За приема след 7 клас се предлагат за одобрение 74 профилирани паралелки, тъй като и децата са със 100 повече от предходната, когато са били 5341. Предлагаме с 2 паралелки повече са след 8 клас, т.е. 25, въпреки че там там завършващите ученици са със 100 по-малко – 2000.  Съобразили сме се с броя на учениците, предпочитанията на родителите и изискванията на бизнеса”, коментира Киркова.

Средната пълняемост за приема след основно образование е 24 ученици в клас, а 26 – след завършен 7 клас, уточни Ренгел Райчев – експерт по организация на средното образование.

Все повече расте интересът към задочната форма на обучение за сметка на вечерната. В професионалната гимназия по строителство „П.Пенев“, например, задочниците са повече от редовните ученици. За разлика от вечерното обучение, което е присъствено, задочното е неприсъствена форма и е предпочитано, понеже дава възможност да се комбинира учене с работа, каза още Райчев. Задочно обучение в непрофилирана паралелка ще предлага и СОУ “П. Яворов”.

IMG_4593 (1)