Ако материалът не бъде усвоен,  няма да влиза в изпитните варианти, ще се навакса в началото на следващата година, каза зам.-министърът на образованието Таня Михайлова

Неучебните дни заради повторната национална грипна епидемия не са предпоставка за удължаване на учебната година. Това заяви  зам.-министърът на образованието и науката Таня Михайлова. Тя опроверга и слуховете, че грипната ваканция ще попречи за нормалното провеждане на държавните зрелостни изпити в 12-и клас и националните външни оценявания в 4-ти, 7-ми и 10-ти клас.

По думите й учителите знаят как да създадат необходимите условия, за да няма притеснения заради пропуснат материал. Михайлова увери, че няма да отпадат теми, тъй като педагозите могат да обединят две в рамките на един учебен час, предавайки им различна тежест. Благодарение на новите технологии учителите могат и да изпращат допълните материали чрез различни електронни платформи. Всеки учител щял да прилага индивидуалният подход с оглед спецификата на класа, в който преподава.

„Системата може да поеме дните грипна ваканция. Ако материалът не бъде усвоен, няма да влиза в изпитните варианти и ще се навакса в началото на следващата година“, заяви още Таня Михайлова.

На този етап са отменени областният кръг на олимпиадата по информатика и информационни технологии и този по руски език.

По време на грипната ваканция учителите следва да излязат в платен годишен отпуск, ако искат да почиват. Съгласно Колективния трудов договор те имат 5 дни платен отпуск за извънредни ситуации, който е извън годишния им, но той вече е изразходили по време на първа вълна от грипна епидемия. Няма как да бъдат задължени всички учители да излязат в отпуск, тъй като е въпрос на споразумение между тях и директорите, уточни Михайлова.