Кметът на район „Централен“ Георги Стаменов се срещна с родители на ученици от ХГ „Св.св. Кирил и Методий“ и ОУ „Княз Александър I“ за да разсее слуховете и да внесе яснота какво, как и кога ще се реставрира

Учениците от Хуманитарна гимназия „Св.св. Кирил и Методий“ и ОУ „Княз Александър I“ ще завършат учебната година в сградата, която съвместяват, и няма да бъдат пребазирани в други училища. Това стана ясно тази вечер на среща между кмета на район „Централен“ Георги Стаменов и родители от двете училища.

„Какви ли слухове не се носят в общественото пространство, които създават единствено напрежение и подклаждат страхове. Исках да ги разсея и да внеса яснота какво, как и кога ще се реставрира“, поясни повода за срещата райкметът.

След разговор с общинския отдел „Образование“ и Регионалното управление на образованието става ясно, че няма как да започне ремонт по-рано от лятната ваканция, тъй като вече е направена организация за държавните зрелостни изпити и националното външно оценяване. А в двете училища учат над 2000 ученици.

„Решихме да разделим дейностите в два поредни летни сезона, тъй като предстои да бъдат извършени основен ремонт, реставрация и консервация, както и благоустройство на двора, а сградата е паметник на културата от национално значение и всичко се съгласува с НИНКН“, каза Стаменов, който бе на срещата с проектанта арх. Димитър Джугаланов.

Припомняме, че софийската фирма „Трейс Груп Холд” – АД бе класирана на първо място на търга за обществена поръчка, посочвайки в офертата си цена от 12 936 012 лева без ДДС или 15,5 млн. с включен данък. „Трейс Груп Холд” строи в Пловдив пробива под Централна гара по договор с Национална компания „Железопътна инфраструктура”. Договорът с фирмата вече е подписан, каза в отговор на родителски въпрос Стаменов.

Предстои подмяна на цялата покривна конструкция, която ще бъде демонтирана, дървената част под нея ще се импрегнира, а гредите по дюшемето ще бъдат обследвани и монтирани наново. Ще бъде направена реставрация и консервация на фасадата, като всички материали и смеси са съгласувани с НИНКН. Предвидена е подмяна на дограмата, която е близо 2000 квадрата и трябва да бъдат демонтирани 228 броя прозорци. Тези, които са в добро състояние, ще бъдат запазени и реставрирани, но по-голямата част е изметната, затова дограмата ще бъде подменена с дървета, поясни Стаменов на родителите.

Заложен е основен ремонт на класните стаи, включително таваните и подовете, на коридори и други помещения, на санитарните възли, дейности по пожаробезопасност, както и подмяна на електрическа и ВиК мрежа. Заради статута на културна ценност, няма да се слага външна изолация, а топлоизолационна каменна вата в подовите и покривните конструкции. Предвидено е и ново осветление.

Фирмата вече е направила няколко огледа, които ще продължат и следващата седмица. Активната работа обаче ще започне в края на юни.

Баща на 6-класничка поиска да узнае дали финансирането е гарантирано. Стаменов заяви, че има 2.8 млн. лева по програмата за реставрация и консервация от Министерството на културата. В сметката на кметството са 1.9 млн. лева, а останалите ще бъдат преведени, след като комисия от МК извърши проверка, че са надлежно изразходени. Райкметът заяви, че в бюджета на община Пловдив за тази година има определени 3 млн. лева за ремонта на сградата, но той все още не е приет, тъй като няма гласуван републикански.

Председателят на Обществения съвет на Хуманитарната гимназия Димитър Хаджиев благодари, че дългоочакваният ремонт най-сетне стартира и попита как ще се процедира с климатизацията, тъй като сградата е културен паметник. Арх. Джугаланов поясни, че единственият вариант е това да стане централно.

Следващият летен сезон се очаква работата да продължи във вътрешната част на сградата, която, по думите на експерти, е и най-тежката част. В нея е предвидено премахването на т.нар. каратавани, съгласно пожарните изисквания и обследването на всяка греда по дюшемето, където също ще се извърши подмяна. За тази ремонтна дейност също ще се търси смесено финансиране.