15 170 деца и 2401 педагози са поставени под карантина, каза министърът на образованието Красимир Вълчев

Няма вероятност за нулева учебна година година, удължаването за сметка на лятната ваканция е последен вариант. Това заяви образователният министър Красимир Вълчев пред bTV. По думите му има резерв през лятото, но все още не обсъждан вариант учениците да учат и юли. Вълчев посочи, че тази година учителите имат и повече време, тъй като няма има загуби, поради грипни ваканции или екскурзии. На този етап не се обсъжда удължаване на коледната ваканцията, подчерта министърът.

15 170 деца и 2401 педагози пък са поставени под карантина. „Тревожни са общите числа, това, което се случва в образователната функция, е резултат от общата ситуацията. При децата и учениците стойностите са 10-15 пъти по-високи”, коментира Вълчев.

В момента около 45% от школата са превключили към дистанционно обучение. Около 40% от учениците са онлайн след решение на областните щабове, а 5% (137 училища) учат дистанционно след разрешение на просветния министър. Нито едно от школата не е онлайн в резултат на заповедта на здравния министър, според която при 15% ученици със симптоми школата в червената зона могат да минат онлайн.

„Този вариант е по-добър от общото решение на здравния министър за цялостно затваряне, тъй като има 1300 училища, в които няма нито един случай на коронавирус”, посочи Вълчев. Той даде за пример училището Лозен, което е искало да учи присъствено, защото няма нито един случай.

Според него до Коледа в големите градове учениците ще могат да се върнат в класните стаи с графици, защото при тях ще се съберат 5-6 седмици дистанционно обучение.

„Няма модел, при който да няма негативи. Локалното диференцирано решение е най-правилно. За 3 седмици няма за изчезне вирусът, ако направим пълен локдаун. Трябва да се ходи на училище, колкото ситуацията позволява. Не може до март да не ходят на училище едни и същи ученици. Не можем да си позволим да затворим образователна система за 6 месеца, както и децата вкъщи”, коментира той. При децата от начален етап е най-наложително да учат в клас, тъй като не трябва да се застояват продължително пред екраните вкъщи, а и с тях трябва да бъде родител.

По отношение на предстоящото външно оценяване на седмокласниците просветният министър обясни, че има възможност за провеждане на още един изпит, ако голям брой ученици не могат да се включат в него. Проблемът при този вариант била липсата на равнопоставеност между двата теста.

„Към днешна дата се въздържаме от такова решение, но сме готови. Може да има възможност и за признаване на оценки от вътрешното оценяване”, обясни Вълчев. Той допълни, че няма проблем да отпадне част от  материал, но това ще се реши до края на април.