dav

Няма да има глоби за училищните директори и за учителите при неносенето на маски от учениците, но школските шефове са отговорни за противоепидемичните мерки и организацията на дейностите с цел предотвратяване на разпространението на коронавирус в училищата. Това стана ясно след среща на Съюза на работодателите в системата на народната просвета в Министерството на образованието и науката, на която директори на училища, социалните партньори, представители на МОН, МЗ и РЗИ обсъдиха дали ще има глоби за училищните директори и за учителите, ако учениците не спазват противоепидемичните мерки и не носят лични предпазни средства в училищата. Срещата бе предизвикана след предупреждение на здравните власти, че ще се налагат глоби до 2000 за директор, допуснал ученик без маска в училище.

„Глоби ще има само за системни нарушения и при неспазване на направени предписания. Нито една здравна инспекция не издава веднага глоби на директорите без да е преминало през предписания за изпълнения на определени задължения на училищата“, обясни зам.-здравният министър Светлана Йорданова.

На срещата се разбра още, че здравните инспектори ще правят внезапни проверки, както и по сигнал, но не и за неносене на маски от учениците. Участниците в дебата се договориха да работят за превенция на COVID-19 в училищата и градините и да не допускат злонамерени действия в образователните институции.

„Няма директор, който да не следи в момента стриктно за хигиената, за дезинфекцията и за максималната отдалеченост между учениците. Най-малко по десет пъти на ден им се повтаря  да слагат маски в училище. И за тях няма да има санкции, но е добре всички ученици да се предпазват, за да защитят своите учители и по-възрастни роднини”, коментира Диян Стаматов.