Учебните занятия в част от училищата в област Пловдив, в които днес следобед бе усетено силно земетресение, бяха временно прекратени, но утре учебният процес продължава. Земетресението разлюля града и региона в 15.26 часа. Трусът с магнитуд 4.7 по Рихтер е бил на дълбочина 4.5 километра, като епицентърът е до летище Пловдив.

Няма данни за пострадали ученици, учители и други служители. При бърза организация всички са били изведени на двора, а родителите и придружителите на по-малките са получили съобщения, че могат да ги приберат. Учителите са изчаквали семействата, които не са имали възможност да пристигнат веднага.

Няма данни за значителни щети, които да не позволят провеждане на обучение.

До момента в МОН има информация за пропукана стена в коридора на ОУ „Гео Милев“ в Садово, за паднала мазилка в училището в асеновградското село Боянци, пукнатина на външна стена на общежитието на ПГ “Цар Иван Асен Втори” в Асеновград, счупени прозорци на физкултурен салон в село Караджово и паднали осветителни тела, неизползваем комин и пукнатини по коридори в училище в Катуница. Създадена е организация нанесените щети бързо да бъдат отстранени.

Регионалното управление на образованието в Пловдив поддържа постоянна връзка с местната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“.