Децата ще водят занятия сред зеленина и екзотични дървесни видове, местата за сядане са амфитеатрално разположени

350 деца от НУ „Петко Р. Славейков“ от днес вече разполагат с три зелени класни стаи за занимания на открито, които бяха официално открити с празнична програма в присъствието на кмета Здравко Димитров,  изпълняващия длъжността областен управител Петър Петров и кмета на район “Източен” Иван Стоянов. Класните стаи са изградени от еко материали, с амфитеатрално разположение на местата за сядане, върху които са поставят ратанови седалки.

Занятията на открито ще бъдат сред зеленина и екзотични дървесни видове. В опитното поле учениците ще засаждат и ще се грижат за цветя и био зеленчуци. В оранжериите вече сме посадили ягоди, обясниха децата. Оформена е и мини ботаническа градина с редки видове растения, като от училището имат уверението на специалистите от Аграрния университет за експертни съвети за отглеждането им.

Тройни бели дъски за обучение, плътни зелени стени, „тапицирани“ с естествена растителност, ажурни огради към прилежащите улици, монтаж на шумопоглъщащи плоскости и осветителни тела са само част от амбициозния проект. Монтирана е поливна система, за да се поддържа зелената среда.

Екскметът и настоящ депутат Иван Тотев също присъства на откриването и се върна в годините назад, когато е бил възпитаник на училището. Решението за отпускането на средства за класните стаи на открито бе взето по време на мандата му. За реализиране на проекта Общинският съвет гласува целево 108 000 лева. От МОН са получени още 62 000 лева. Над 2,5 декара запустяло и буренясало пространство край двора на училището са преобразени в атрактивни  зони за обучение на открито.