Депутатите приеха на първо четене промените в Закона за предучилищното и училищното образование със 123 гласа “за”, 63 “против” (ГЕРБ и “Възраждане”) и 14 “въздържал се” (ДПС).

С него се забранява политическата и партийната дейност в училища и детски градини, автономията им не може да се нарушава от политическа и партийна дейност, забранява се налагането на политически доктрини от учители, зам.-директори, директори на училища и градини и от 28-те началници на регионалните управления на образованието и служителите в тях. Законопроектът изисква от тях да са политически неутрални при изпълнение на функциите им. В обсъждания документ не се забранява политическата дейност на учители и директори по принцип. Забранява се такава в образователните институции.

Двучасовият дебат днес премина в размяна на обвинения. Управляващата коалиция защитаваше законопроекта на министъра на образованието акад. Николай Денков, а тезата на депутатите от ГЕРБ-СДС, ДПС и “Възраждане” най-общо гласеше, че върху учителите ще бъде оказван безпрецедентен политически натиск.

Бившият зам.-министър на образованието Деница Сачева (ГЕРБ) коментира, че всички партии са декларирали, че образованието е техен основен приоритет, но в същото време изключват учителите и директорите от промените в страната чрез заложената забрана за политическа дейност. Радомир Чолаков от ГЕРБ се закани да поиска същите правила да важат и за професорите от висшите училища.

Лидерът на “Възраждане” Костадин Костадинов прогнозира, че Денков очаква нови избори и затова иска да забрани политическата дейност в училища и така да наказва инакомислещия педагогическия персонал.

Мукаддес Налбант от ДПС – също бивш зам.-министър – заяви, че законопроектът няма да промени с нищо ситуацията в училищата. По думите ѝ проблемът не е политическата дейност на учителите, а заповедите, които се спускат от регионалните инспекции и министерството.

Председателят на Комисията по образование в 47-ото Народно събрание Ирена Анастасова от БСП цитира законопроекта, в който е заложена само политическата агитация в образователните институции, а не деполитизация на учителите. Атанасова подкрепи твърденията си с редица примери за упражняван политически натиск върху учителите. Виктория Василева от ИТН също изтъкна подобен пример за агитация от учител – кандидат за народен представител от Благоевград.

Христо Иванов от “Демократична България и Настимир Ананиев от “Продължаваме промяната” също защитиха законопроекта и коментираха, че той ще гарантира, че на педагогическия персонал няма да бъде оказван натиск.

Образователният министър акад. Николай Денков защити законопроекта си и настоя за приемането му на първо четене днес, без отново да се отлага разглеждането му, а всички необходими редакции да се направят между първо и второ четене в комисия. Той инициира законовите промени след като установи, че 11 началници на РУО са осъществявали политическа дейност по време на предизборната кампания за парламентарния вот на 4 април. Някои от тях дори си позволявали да организират учители за участия в партийни сбирки. Законопроектът беше внесен в НС в края на миналата година, но разглеждането му в зала беше отлагано на няколко пъти. Миналата седмица текстът влезе в зала за първо четене, но депутатите не успяха да стигнат до вот – вместо това те си гласуваха почивен ден след 3 март.