Бъдещият зрелостник от ЕГ „Пловдив“ Евгени Стателов ще учи химия в Германия или Австрия

Евгени Стателов e бъдещ 12-класник в Езикова гимназия “Пловдив”.  В неделя той се завърна със сребърен медал от Международната олимпиада по химия като част от българския национален отбор. Интересът му към химията започва още с първите часове по предмета в седми клас, когато за първи път се среща с тази наука. Оттогава започва да се подготвя за кръговете на националната олимпиада  по химия, като разчита на помощта на учители в училище, а по-късно и на преподаватели от Химическия факултет на ПУ. Като осмокласник печели  второ и трето място от националното състезание по ключови компетентности по природни науки, а година по-късно става първи на националния кръг на олимпиадата по химия. Тази година са и първите международни изяви на Евгени и на две от тях печели сребърен медал – на Международната олимпиада по химия в Братислава и Прага,  и на Международната Менделеевска олимпиада в Минск, Беларус, откъдето взима и  награда за най-добро представяне на практичекия кръг. От Европейското състезание по природни науки миналата година в Копенхаген, Дания, Евгени се завръща с бронзов медал. Днес той е рожденик, става на 18.

– Евгени, как стана така, че химията се превърна във ваша страст?

– Първоначално интересът ми имаше по-скоро характер на занимание в свободното време, но в последствие то се превърна в нещо неразделно от мен и в бъдеще сигурно ще ми е призвание. Една от причините за това е, че ми дава възможност запознанстава с участници от други страни, с които си поддържам контакти и си обменяме информация за научна литература и начини за овладяване на дадена част от химията. Всичко това би било невъзможно без езиковите ми познания – немски като първи чужд и английски като втори.

– Какъв е регламентът на Международната олимпиада по химия, с какви задачи и казуси трябваше да се справяте на теоретичния и практическия кръг? Това е едно от най-престижните световни състезания.

-Международна олимпиада приключи едва преди два дни и се върщам с удоволетворението, че съм направил всичко по силите си и че следващата година мога да завоювам и по-големи успехи. Тя се състои от два кръга – теоретичен, носещ максимум 60 точки, и практически, от който можеш да събереш най-много  40, за да станат общо 100 точки. В тазгодишното ѝ издание участавха над 80 страни с общо около 300 участници. Всяка държава изпраща делегация от максимум 4 участници – ученици до 20-годишна възраст и няколко ръководители. Малко след откриването на олимпиадата участниците и ръководителите бяха разделени. На състезателите се взимат всички електронни устройства с интернет, за да нямат връзка със своите ръководители, които започват да превеждат задачите за двата кръга на олимпиадата от английски на родния език на участниците. Ръководителите също участват във взимането на решения относно бъдещето на олимпиадата и неясноти, касаещи текста и оценяването на задачите. През това време участниците имат време да се запознаят по между си и, разбира се, да решат задачите от двата кръга. След това се слага край на раздялата между двете страни и последните нощи са отдадени на празненства и още запознанства. Олимпиадата беше закрита с церемония по награждаване на победителите и обявяване на следващия ѝ домакин.

– Как оценявате подготавката на останалите, кои бяха най-силните конкуренти?

– България за пореден път показва, че въпреки някои ограничения се справя на едно много по-високо ниво от повечето държави, което е похвално. Приносът се дължи именно на мотивацията и придобитите познания на участниците, професионализма на обучаващия ги екип и също така традициите в участието в международни олимпиади.  Забележете – България се включва в тази олимпиада още на второто ѝ издание през далечната 1969 г. Силните играчи на това състезение са Русия, Китай и САЩ. Тази година изненадващо добре се представиха Чехия, Великобритания, Франция и Република Корея. Като основни конкуренти на нашата страна са може би страните от Източна Европа, пред които трябва да докажем, че можем да се съизмерваме с най-добрите страни  участници и мисля, че резултатите от последните години са именно в подкрепа на това.

– Догодина сте зрелостник. Какви са амбициите ви, къде виждате реализацията си – у нас или зад граница? Сребърният медал дава ли ви преднина за прием западен университет?

– Относно бъдещото ми следване, съм се насочил към чистата химия в Германия или Австрия, но все още не съм си избрал конкретен университет. Идеята ми да следвам навън има за цел да придобия знания на високо ниво и да се срещна със специалисти в областта, която ме интересува, а след това да приложа знанията си в България, когато се завърна от следването.