Пловдивското училище отвори класните си стаи по националната програма за обмен на иновации

Нов учебен предмет ГАИТ, чиято програма е разработена от учителите на ОУ „Екзарх Антим I“, доведе в града под тепетата ученици и преподаватели от учебни заведения във Велико Търново и Стара Загора. В продължение на три дни пловдивските деца и връстниците им от ОУ „П.Р.Славейков“ в старата столица и II ОУ „П.Р.Славейков“ в града на липите делиха класните стаи в открити занимания, а педагозите обменяха опит и добри практики. Мобилността се осъществява по националната програма „Иновации в действие“.

Директорът Катерина Василева разказа за промяната в учебния план и въвеждането на предмета ГАИТ, който съчетава география, английски език, история и технологии. Той е част от разширената подготовка на децата като избираем учебен предмет. Изучава се веднъж седмично в три последователни часа. Шестокласниците от иновативната паралелка работят на принципа на проектно-базираното обучение по теми от гражданското и интеркултурното образование. Гостите присъстваха на занятието „Азия – свят, пълен с живот“. Учениците имаха за задача да съставят текстове и презентации за континента на база на предварителни проучвания.

Втората иновация, която пловдивският екип представи, бе моделът 1:1, прилаган в 5 а клас. ОУ „Екзарх Антим I“ от декември 2019 г. реализира модела на организация на учене и преподаване чрез персонални устройства в една паралелка, т.е. сегашните петокласници. Всеки ученик и всеки учител разполага с хромбук, предоставен от училището, и свързан към него персонален профил.

„Към днешна дата всеки ученик използва личен ученически акаунт и участва в обучителния процес във виртуални класни стаи по различните учебни предмети в ситуацията на обучение от разстояние. Училището вече е внедрило пълната палитра от основни инструменти на G Suitе for Education в процесите на преподаване, учене и администриране. Всяка класна стая разполага със заряд бокс“, разказа на колегите си от Велико Търново и Стара Загора Катерина Василева. Те посетиха часове по музика, информационни технологии и английски, за да видят на практика как се прилага моделът 1:1.

Огромен интерес предизвикаха и учебните занимания в Монтесори  паралелката. Второкласниците демонстрираха събиране на многоцифрени числа с преминаване с помощта на златен перлен материал.

Домакини и гости посетиха Епископската базилика на Филипопол и Улицата на занаятите в Стария град. Всяко от децата получи предварителна задача да събере информация и да направи снимки с цел изготвяне на презентации и постери. Обединени в екипи, учениците трябваше да измислят и рекламни материали за привличане на туристи.