Нов директор ще ръководи ОУ „Христо Смирненски“ в село Житница, съобщиха от Регионалното управление на образованието. Учителят от начален етап Елена Кърчева ще поеме временно поста до изчистване на административните пречки по Кодекса на труда.

До тази смяна се стигна след серия протести на родители на ученици срещу директорката Надка Петрова. През юли месец те я обвиниха в еднолично и непрозрачно управление, съответно тя излезе в болнични до края на септември.

За казуса бе сезирано просветното министерство, което разпореди на РУО да се заеме с решаване на проблема. Експертите и началника Антоанета Пакова имаха серия разговори с местната власт и педагогическия екип, откъдето предложиха името на новия директор, който да успокои страстите.

През новата учебна година в Житница ще учат близо 70 деца от 1 до 7 клас. Припомняме, че родителите са изпратили две жалби до Министерството на образованието и Регионалното управление по образованието в Пловдив, придружени с подписка от родителите на 49 ученици. Има и отворено писмо до институции и медии с настояване директорката Надка Петрова да бъде уволнена.