Новият график за ротация на учениците ще регламентира връщането на част от тях в класните стаи за още шест седмици – от 18. март, ако няма промяна във ваканциите, или от 22-ри, ако има 4-дневна почивка (от 18-и до 21-и март) до Великден. В него отново ще бъде заложено редуването на три от осемте випуска от 5. до 12. клас, обясни образователният министър Красимир Вълчев.

„Ако има подобряване на ситуацията, техният брой може да се увеличи. В момента нямаме такова подобрение. Най-вероятно ще вземем решение със 7., 8. и 10. клас да продължим, тъй като в момента 12. клас за втори път се завърта в това редуване”, каза той. Така, 10. клас ще бъде изтеглен малко по-напред. Десетокласниците ще се върнат в клас по новия график само след две седмици обучение в електронна среда, тъй като те са в присъствено обучение до днес.

При този вариант най-дълго на място ще учат седмокласниците и зрелостните, за да могат да се подготвят за предстоящите им изпити в края на учебната година. „Ако останем на този вариант, за шест седмици ще зачести присъственото обучение на 7 . и 12. клас. Те ще бъдат 50% от времето , а другите ще бъдат 1/3”, обясни министърът.

Той посочи, че до края на седмицата ще има решение дали ще има нов график на ваканциите. Ако бъде приет такъв, вместо от 3. до 12. април, учениците ще почиват  от 18. до 21. март и от 29. април до 9. май.

Образователният министър посочи, че има аргументи „за” и „против” промяната. Тези, които подкрепят разделянето на пролетна ваканция, смятат, че така се прави по-голяма почивка, тъй като ще се обхванат  5. и 7. май, които сега са учебни, и великденските празници, като се дава възможност и за една по-малка ваканция в средата на март. Доводите „против” са, че решението се предлага сега и много хора вече са си направили планове.