Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство удължава провеждането на учебните занятия от разстояние до 1 ноември

 

Нови четирима ученици и учител са диагностицирани с КОВИД-19 през изминалото денонощие, сочат данните на областната администрация.

Положителна проба е дал вчера класният ръководител на 2 а клас от ОУ „Христо Ботев“ в Раковски. Той е преподавал за последно на 16 октомври. Под карантина са поставени контактните деца от класа, които минават на обучение в електронна среда. Направено е предписание до директора на училището за завишаване на контрола по спазване на противоепидемичните мерки, кратността на дезинфекцията и правилната и постоянна употреба на лични предпазни средства.

С коронавирус от вчера е ученик от 7 б клас на ОУ „Васил Левски“. Той е бил на училище за последно на 16 октомври, затова не се налагат допълнителни противоепидемични мерки.

Сходен е случаят с ученик от 7 а клас на ОУ „Княз Александър“. Положителната му проба е от вчера, а последно посещение в училище – на 16 октомври.

С носител на вируса е и дете от 3 г клас на ОУ „Пенчо Славейков“. То е било на училище за последно на 19 октомври, извършва се епидемиологично проучване.

Зрелостник от Спортното училище също е с КОВИД-19. Диагностицираният ученик е от 12 а клас, извършва се епидемиологично проучване.

Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство удължава провеждането на учебните занятия от разстояние до 1 ноември, става ясно от днешната заповед на ректора проф. д-р Тони Шекерджиева-Новак. Занятията се провеждат по график. Студентите минаха на онлайн обучение от 17 октомври, първоначално за една седмица, след като в Академията бе установен случай на КОВИД-19. Помещенията – учебни и административни, във всички сгради на вуза са основно дезинфекцирани, достъпът до сградите на АМТИИ за външни лица е ограничен.

Към 22 октомври на територията на Пловдивска област има 147 нови случаи. Регистрирани в Националната информационна система са общо 2993.

Лекарите от извънболничната помощ да влязат в болниците на помощ на колегите си, които изнемогват. Този апел за солидарност отправи здравният министър проф. Костадин Ангелов. Той ще проведе среща и с ректорите на медицинските факултети, за да се мобилизират студенти от 6-ти курс на стаж в лечебните заведения, където има недостиг на медицински специалисти. Същият апел ще бъде отправен и към обучаващите се за медицински сестри. Помощта им в болниците ще се счита за държавен стаж, обясни министърът на здравеопазването.