Нови математически състезания в календара на ученическите олимпиади

DSC_0720

Две нови математически съревнования за четвъртокласници са включени в календара на ученическите олимпиади и състезания за новата учебна година.

В олимпиадите могат да се включат всички деца в дневна, самостоятелна, задочна, комбинирана, дистанционна или индивидуална форма на обучение. Националните се провеждат по всички общообразователни предмети, без физическо и изобразително изкуство. В графика са залегнали състезания по математическа лингвистика, хореография, техническо чертане, гражданско образование и религия.

За поредна година ще се проведе интердисциплинарната олимпиада за четвъртокласници „Знам и мога“. Тя обхваща знания от предметите български език и литература, математика, човек и общество и човек и природа. За същата възрастова група в графика са включени две нови състезания по математика – „Питагор“ и „Откриване на млади таланти“. За първи път ще има национален кръг на олимпиадата по български език и литература за XI клас.

Участието на учениците във всички олимпиади и състезания е безплатно. Максималният брой участници в национален кръг е 120 деца. Тримата седмокласници с максимален резултат от националните конкурси по български език и математика могат да участват с него вместо с оценка от Национално външно оценяване в класирането за гимназия. Дванадесетокласниците с отличен (6) на национален кръг ще получат от МОН документ, че са лауреати.  На зрелостниците с оценки от 5,50 до 6 на национален кръг МОН ще издаде служебни бележки, с които могат да кандидатстват в университет без приемен изпит, ако висшето училище има подобен регламент.

2.6 млн. лева е общият бюджет на Национална програма „Ученически олимпиади” за 2016-2017 година. Министърът на образованието Меглена Кунева заяви, че за тази учебна година са одобрени и ще бъдат финансирани 782 проекта и с допълнителната подготовка ще бъдат обхванати 10 141 талантливи ученици.