С 40 000 лева, спестени от тазгодишния бюджет, Регионалният център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование обнови двора и терапевтичните стаи

С над 40 хиляди лева, спестени от тазгодишния бюджет, Регионалният център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование обнови двора и терапевтичните си кабинети. Подменена е настилката на дворното пространство, за да бъде монтирана люлка за деца със специални потребности. Съоръжението може да бъде ползвано и от малчугани в инвалидни колички. А в сградата, където децата със специални образователни потребности от Пловдивска област провеждат часове с ресурсните учители, логопеди и психолози, е обновено оборудването.

В залата за психомоторика има модули за двигателна активност, като по този начин детето играе и твори. Стаята за двигателна рехабилитация разполага с Клетка на Роше, която дава възможност за активни видове упражнения на горни и долни крайници, с люлка, успоредка за придвижване. Вертикализатор позволява на деца с церебрална парализа да стоят по-дълго в изправено положение, система от колани и опори стабилизира тялото, докато е в права позиция.

В сензорната стая децата могат да усетят тялото си във водно легло. Разноцветни сензорни торбички им помагат да определят формата на предметите и да сглобят отделни детайли в едно познание. Особено атрактивен е апаратът за измерване мускулния тонус на гласните връзки. Цветът на екрана се променя в зависимост от височината на гласа – ако детето говори тихо на микрофона, то графиката е наполовина. В случай, че крещи, уредът се оцветява докрай в яркочервено или синьо. В сензорната стая има куп дидактични и терапевтични материали, както и интерактивна бяла дъска, върху която се пише с лазер. Колкото по-силен е натискът, толкова следата е по-ярка и това помага за развитие на фината моторика.

Сред най-любимото място за децата е релаксиращата стая с водна кула, звездно килимче, акрилни огледала, фиброоптични светлинни влакна и прожектори.

Стая за биофийдбек със симулационни развиващи игри, магнитни дъски с приказки, които развиват речта, логопедичен кабинет с Монтесори материали допълват възможностите, които центърът дава като подкрепяща среда.

Церемонията по рязането на лентата и освещаването бе излъчвана на живо във фейсбук, за да бъдат съпричастни учителите, децата и техните семейства.

„В днешните дни трябва да покажем, че сме заедно и можем да преодоляваме трудности, препятствия, себе си. Похвална е всяка грижа за децата със специални потребности. Знам, че вашият екип педагози работи с душа и сърце“, обърна се началникът на Регионалното управление на образованието Иванка Киркова към директора на Центъра Катя Стоилова.

Областният председател на Камарата на строителите инж. Пламен Иванов, който е подкрепил модернизацията на Центъра, заяви, че обществото ни дължи на хората с увреждания по-добра среда.

Центърът работи с 570 деца със СОП в цялата област, като заради КОВИД-19 много от заниманията се провеждат онлайн. И в момента обаче, след разрешение на здравния министър, се работи и присъствено с над 100 деца.