Нови изисквания към храната в детските градини и училищата влизат в сила от 13 февруари. Всички продукти трябва да отговарят на европейските регламенти, предвижда наредбата за специфичните изисквания към безопасността и качеството на храните за децата.

Изцяло се забраняват консерванти, оцветители и подсладители, а млечните продукти трябва да са само от сурово мляко. Киселото мляко, сиренето и кашкавалът трябва да са произведени по Български държавен стандарт. Айрянът за децата трябва да е само от кисело мляко и вода без добавка на сол.

Според новата наредба менютата трябва да станат още по-здравословни. Някои от традиционните български рецепти се обновяват с продукти като киноа. Освен бутилираните минерални, изворни и трапезни води, вече могат да се предлагат и “ароматизирани води” – като вода с резен лимон например.

Според новите изисквания малчуганите трябва да приемат най-малко пет пъти седмично пълнозърнести продукти и поне три вида пресни плодове и зеленчуци. Плодовете и зеленчуците се дават като добавка към сутрешна или следобедна закуска, като десерт към обедното хранене или като свежа салата. Освен цели или нарязани, допустимо е да са и във вид на смути. Ядките и семената трябва да присъстват като компонент към салатите, някои ястия и десерти.

Наредбата ограничава приема на сол, захар, добавени мазнини, като се разрешават зехтин, олио и масло.

Веднъж седмично децата трябва да хапват риба, но пък са забранени колбасите, с изключение на шунка и филе с ниско съдържание на мазнини. От варивата, към боба и лещата се добавя и нахутът, който трябва да се консумира поне един път в седмицата. В менюто се допускат телешко, свинско и пилешко, но без кожата.

Всички доставки на храни в детските градини и училищата ще могат да се правят само от фирми, които са регистрирани по Закона за храните. Биохрани, произведени по европейските регламенти, също ще могат да бъдат предлагани в детските и училищните заведения, предвижда наредбата.