OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Деляна ЛУКОВА

Масово недоволство назрява сред родители и учители на Математическата гимназия, заради проектозакона за училищното образование, който забрави този вид елитни училища. Те единствени не фигурират никъде и ще бъдат принудени да се преименуват, за да влязат в законовите рамки. Математическа гимназия ще бъде заменено с абревеатурата СУМИ или Средно училища по математика и информатика.

„Името на ОМГ-Пловдив, както и на другите математически гимназии, се е наложило с годините. Освен, че ще удари по имиджа, промяната ще се отрази и на участието ни по редица европейски проекти. Имаме одобрение за нов проект по „Еразъм”, но в него е записано ОМГ. Сега трябва да се преправя цялата документация, да уведомяване партньорите, което води след себе си купища проблеми”, коментира директорът на Математическата гимназия в Пловдив Ивайло Старибратов.

Утехата е, че поне няма да се премахва приемът след 4 клас, каквото беше предложението в един от предишните законопроекти. Въпреки това родителите готвят подписка срещу посегателството към един изграден и доказал се във времето модел. Те ще инициират подписка, която ще бъде внесена в МОН и Народното събрание, относно „убийството” на МГ-тата – центърове на най-добрите постижения на съвременното българско оразование. Доказателство за това са многобройните национални и международни награди по математика, физика, информатика и високите резултати от националното външно оценяване и матурите.

Становище подготвя и Сдружението на директорите на математически гимназии. Математическите гимназии не трябва да се пререгистрират като друг тип училища, защото всяка от тях е градила имиджа си с години и е станала синоним на качество. Проектозаконът трябва да се промени, като математическите гимназии се третират като специализирани училища.