Нидерландски университети увеличават програмите си на английски, но въвеждат допълнителен тест за вход. Кандидатите да учат в Испания полагат изпит в български вуз, стана ясно на изложението „Световно образование“

Носталгист, риуайлдър и дигитален терапевт. Звучи шокиращо, но всъщност това са новите професии, които задграничните университети се готвят да разкрият, за да са адекватни към изискванията на бъдещето. Ролята на носталгиста ще бъде да пресъздава интериори, които връщат клиентите в атмосферата на миналото. Той ще бъде по-скоро дизайнер, който ще се опита да пресъздаде такава обстановка, която да позволява на хората да се отдадат на спомени за отдавна отминалата младост или да си представят как са живели дядовците и бабите им. С напредването на технологиите и минималистичния дизайн все повече клиенти ще мечтаят за уюта на отминалите времена, обясняват експертите. Риуайлдър буквално означава „човек, който възвръща дивия вид на природата“. Тези специалисти ще се грижат за пресъздаването на елементи от дивата природа, особено в градовете, където тя е безвъзвратно унищожена. Риуайлдърите ще създават не обикновени паркове, а малки гори, басейни с океанска вода с идеята да възстановят екологичния баланс в региона. Дигиталният терапевт ще помага за преодоляване на онлайн зависимостта, която вече се третира наравно с наркотичната.

„Изключително актуални се очертават и професиите, свързани със свободното време. С автоматизацията на технологичните процеси хората ще имат все повече възможност за развлечения. Същевременно обаче трябва да си даваме сметка какво можем да направим, за да не бъдем променени от машините”, коментира Полина Жечева. Тя е треньор и кариерен консултант, който днес съветваше родители по време на изложението „Световно образование” в „Гранд хотел Пловдив”.

Жечева предупреждава, че ако първоначално не се избере подходящото направление, и впоследствие ориентацията се промени, могат да възникнат трудности при кандидатстването. Причината е, че при избор на профилирана или професионална паралелка това води до определен хорариум на различните предмети.

По думите й, предизвикателството за избор на професия днес е особено голямо, защото до 2030 г. пазарът ще е съвсем различен. Сегашните десетокласници първи ще се сблъскат с тези драстични промени. В същото време нашата образователна система изисква избор на професия след 7. Клас.

Университети от Великобритания, Нидерландия, Германия, Австрия, Дания, Швеция, Испания, Италия, Белгия и Швейцария представиха актуални програми и специалности на изложението.   Специализиран център информира и за условията за кандидатстване и в презокеанските дестинации САЩ и Канада.

Заради Брекзит се наблюдава лек спад за британските университети за сметка на Нидерландия. Българските студенти в страната на лалетата са на шесто място измежду останалите европейски държави. Всяка година се отварят нови програми на английски език – право, психология, международни отношения, компютърни и инженерни специалности, обясни консултантът Николай Христанов. Срокът за кандидатстване е до 1 май, като се отчитат и новите условия на университетите в Айндховен, Хага, Тилбулг. Някои висши училища въвеждат допълнителни тестове или пък изискват отлична оценка от матурата по математика, особено за специалности като международен бизнес и икономика и психология, където приемът е ограничен и се подбират мотивирани кандидати с висок успех, . Таксата за нидерландските университети е 2143 евро годишно, но за първокурсниците е наполовина.

Испания също отваря нови програми на английски. Предимството за кандидат-студентите от България е, че могат да държат изпити в тукашни университети, а крайният срок за подаване на документи е началото на юли. Допълнителен изпит се изисква за медицина. Месечната издръжка варира между 700 и 900 евро, като има възможност за настаняване и в приемни семейства.

В Германия и Австрия основните програми са на немски език. За медицина и икономика се изискват допълнителни изпити, ако кандидатите искат да се обучават на английски език. За обучението на немски приемът е само по документи и е до 15 юни, уточни Христанов.

Великобритания продължава да е много желана дестинация. Някои университети, като Саутхемптън например, занижават леко изискванията. Ако предишната година е имало изискване за успех 5.70, сега той е паднал на 5.40. Повечето висши училища отпускат социални или стипендии за успех в размер на 1500 паунда годишно.