768x432

Резултатите от матурите догодина ще бъдат готови достатъчно рано, за да не се затрудни кандидатстването в чужбина. Това увериха днес от просветното министерство по повод опасенията на бъдещи зрелостници и родители, че изместването на датите на зрелостните изпити за края на май ще направи инфарктно кандидатстването им в задгранични университети.

Резултатите от матурите се очаква да станат ясни до 15 юни. Това е заложено в графика за провеждането им, съобщиха от просветното министерство по повод притесненията.

Срокът за подаване на документи за кандидатстване във висши училища, в Германия например, е 15 юли. При добра организация на училищата издаването на дипломите може да стане за една седмица, а за да се легализира в министерството – още една. Така че зрелостниците ще имат време за кандидатстване в чужбина. Тази година резултатите от матурите бяха готови три дни по рано, припомнят от ведомството.

В Германия крайният срок за получаване на документите в университета е 15 юли, като се изисква копие на хартиения вариант на дипломата. И досега сроковете бяха доста кратки и, докато се проверят матурите, докато се издадат легализират и придвижат дипломите, кандидатите бяха на ръба. При положение, че не се изискват корекции, а всичко върви по график.

В Германия, за разлика от държави като Великобритания, Дания или Холандия, не може да се кандидатства с академична справка и документът да бъде представен по-късно, изисква се самата диплома. Хиляди български студенти всяка година избират немски вузове, за да продължат образованието си и нашенците са на второ място по брой кандидати в университетите там.