Има вероятност голяма част от учениците да не тръгнат на училище след половингодишно прекъсване на присъственото обучение, предупреждават от „Амалипе“

В навечерието на новата учебна година Център за междуетнически диалог „Амалипе“ подновява кампанията за набиране на устройства за деца от уязвими групи. Над 40 хиляди деца в цялата страната няма да успеят да се включат в образователния процес в случаите, когато се наложи той да преминава на онлайн режим, предупреждават от фондация „Тръст за социаална алтернатива“. Причината е липсата на технически средства – интернет, лаптоп или компютър, или наличието само на едно устройство в семейството.

Затова „Амалипе“ продължава кампанията “Стара техника за ново начало”, в рамките на която до този момент бяха раздадени над 800 устройства. В това число и на деца от Пловдивска област.

Проблемът с недостига на подходящи устройства сред част от учениците остава актуален. Министерството на образованието позволи училищата да заплащат интернет свързаност на учениците и да купуват таблети със средствата за консумативи, полагащи се за проведени извънкласни дейности по проект „Образование за утрешния ден“.

Към този момент училищата трябва да търсят подкрепа от фирми, общини или други институции, за да набавят необходимите устройства. От „Амалипе“ предупреждават, че има вероятност част от учениците да не тръгнат на училище след половингодишното прекъсване на присъственото обучение. Препоръката е екипите за обхват, образователните медиатори, както и учителите да положат усилия всички ученици да тръгнат в присъствена форма от 15 септември.

Проучване на Центъра от юни показва, че доста от училищата отчитат повишен родителски ангажимент към образованието на децата след въвеждането на онлайн обучението. Към настоящия момент сред ромска общност се разпространявали два противоположни слуха относно пандемията и присъственото обучение. Единият е, че КОВИД-19 реално не съществува, а многото регистрирани случаи са манипулация, за да усвояват европейски средства. Според този слух мерките за дезинфекция и дистанция са излишни и не е необходимо да бъдат спазвани. Противоположното твърдение е, че училищата ще се превърнат в развъдник на пандемията, като тя ще засегне децата и техните семейства.

Изключително важно е училищата в спешен порядък да информират родителите за предстоящите мерки и да ги убедят в безопасността на децата при присъственото обучение, предупреждават от „Амалипе“.