Гимназията е партньор по европейски проект с училища от Италия, Испания, Португалия и Латвия

Възможно ли е методът на Мария Монтесори, чийто подход е постигане на дисциплина в свободата и учене чрез изследване и експериментиране, да бъде приложен за нуждите на професионалното образование. С нелеката задача да изследват и анализират опциите за въвеждане на принципите на прочутия италиански педагог за обучението на гимназисти, които овладяват професия, са се заели професионални училища от 5 държави. Те обединяват усилия да оценят приложимостта на Монтесори способите при усвояването на занаят, като се придържат към европейската система за акумулиране и трансфер на кредити, придобити чрез професионално образование и обучение ECVET.

Българското учебно заведение, включено в проекта, финансиран по програма „Еразъм+“, е Професионалната гимназия по вътрешна архитектура и дървообработване „Христо Ботев“. Пловдивските преподаватели се присъединяват към екипите на свои колеги от Италия, Испания, Португалия и Латвия, които също работят в сферата на професионалното образование. Целта на проекта е да допринесе за подобряване качеството на професионалното обучение в сектора на услугите, механиката и художествените занаяти. А заедно с това да се повиши и мотивацията на учащите.

Отправната точка е, че методът Монтесори залага на индивидуалния работен цикъл, при който учениците развиват съзнание за своите възможности, добиват увереност и се чувстват вътрешно мотивирани да работят.

„Вече проведохме първите работни срещи в Италия, запознахме със спецификата на тяхното професионално образование и набелязахме задачите по проекта. Фокусът е основно върху специалните предмети и взаимовръзката между тях. Ще бъде разработен специален въпросник, който всички партньори ще попълват, а на финала ще обобщим резултатите и ще изготвим доклад. За първи път се прави подобно проучване, защото Монтесори педагогиката се свързва по-скоро с децата в предучилищна и начална училищна възраст. Така че нашият проект се явява новаторски и очакванията са да даде различна посока относно приложението й в по-зряла възраст. Уменията за сътрудничество, уважение и самоконтрол са актуални във всички етапи, поясни директорът на ПГВАД Константин Костадинов.

Припомняме, че в работилниците на гимназията беше изработено част от оборудването за детските градини и училищата в Пловдив, които въведоха пилотно обучение по Монтесори по проект на Община Пловдив.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.