В общинския бюджет за този година са отделени 22 млн. лв. за образователна инфраструктура, като 5,3 млн. лв. са за основни ремонти, а 16,8 млн. лв. – за ново строителство и реконструкция, каза кметът Здравко Димитров

Инспекция на новостроящата се детска градина на ул. „Богомил“ направиха днес кметът Здравко Димитров, зам.-кметът по строителство Пламен Райчев и кметът на район „Източен“ Иван Стоянов. Очаква се фирмата изпълнител да приключи в срок и детското заведение да отвори врати за новата учебна година.

Сградата е вдигната, дограмата е поставена, изградени са ел. и ВиК инсталациите. Монтиран е и асансьорът. В момента се работи по мазилките на стените и пода, поставена е външната изолация, предстои да се сложат дървените елементи по фасадата. Зам.-кметът Пламен Райчев уточни, че се очаква доставката на вътрешното обзавеждане, а всеки момент ще приключи процедурата за оборудване на кухненския блок и пералното помещение.

В двуетажната сграда ще се помещават четири групи с по 26 деца. Предвижда се на покрива да има слънчева инсталация за битова гореща вода, климатици и централно парно отопление. Детската градина ще разполага с плувен басейн и физкултурен салон, а дворът ще бъде богато озеленен, с поливна система, с катерушки, люлки, пейки, сенници, чешма и пясъчник.

„С изграждането на тази детска градина ще увеличим със 100 местата за настаняване, ще модернизираме средата и ще се стремим да намалим броя на децата, които са настанени в групи в подблокови пространства“, обясни кметът на „Източен“ Иван Стоянов.

Проектът се финансира по ОП „Региони в растеж“, която обхваща цялата зона в квартал „Гладно поле“ и е на стойност 2,5 млн. лв. с оборудването.

Кметът Здравко Димитров заяви, че в момента се работи по изграждането и разширението на още шест нови детски градини. До средата на февруари трябва да бъде готова и ДГ „Перуника“.

Община Пловдив защити пред правителството финансирането на шест проекта за нови сгради – едно училище и пет детски градини, на обща стойност над 15 млн. лв. Според изискванията на националната програма те трябва да бъдат завършени до 2023 година.

„Вече е уточнена и макрорамката на проектобюджета, като тази година за образователна инфраструктура са отделени 22 млн. лв. –  5, 3 млн. лв. са за основни ремонти, а 16, 8 млн. лв. са за ново строителство и реконструкция, в това число оборудване и обзавеждане“, подчерта  кметът.