Иновативни практики за привличане на родители от етносите споделиха на форум в Маноле училища по програма „Всеки ученик може да бъде отличник”

„Нищо, че живеем на село, и ние искаме да се образоваме добре. С нищо не сме по-различни от децата в градските училища. Искаме да станем адвокати, доктори”, обяснява разпалено и не без самочувствие Радина от ОУ „Граф Игнатиев”. Шестокласничката оглавява ученическия парламент, който организирал такива инициативи, че децата не само да се забавляват, но да научат нещо и да бъдат полезни. За презентацията си Ради имаше двама помощници – Мирослава и Димитър, които показаха завидни речеви умения, докато разказват за разнообразните дейности на школото в Графа по време на Регионалния форум за иновативни практики за интеркултурно взаимодействие. Домакин бе СУ „Васил Левски” в село Маноле, на чиято база завидяха участниците от различни краища на страната, работещи по програма „Всеки ученик може да бъде отличник”.

„Направили сме много добри инициативи, като последната беше за чичо Кольо, който се грижи за ремонтите в училище. Той претърпя инцидент – падна лошо, и се наложи операция. Организирахме благотворителни работилници и концерт, а събраните средства дадохме на семейството му”, обясни Ради.

Митко, който казва за себе си, че е от турски произход, допълва, че всички в „Граф Игнатиев” си помагат, независимо от цвета на кожата и религията, която изповядват. Така било и на инициативата в помощ на чичо Кольо.

Мирослава добавя, че тази година училището ще отбележи 130 години образователно дело в Граф Игнатиево, затова подготвят специално издание на училищния вестник под заглавие „Няма невъзможни неща”.  Заедно с това ще организират конкурси за есе, приказка и стихотворение. Училището тръгнало от една малка къща, която днес не съществува, но на същото място се намира детската градина.

И тримата членове на парламента са амбицирани да влязат в елитни гимназии, затова залягат над уроците.

„Аз мога” бе мотото на презентацията на училището домакин на форума, което кандидатства за иновативно пред МОН. 70 на сто то децата, които обучава, са от ромски произход. Информационните технологии ще помагат за въвеждане и обясняване на понятия по български език, математика, човек и общество и човек и природа. Децата в начален курс умеели да работят с компютър, затова ще получават задачи да търсят информация по дадена тема в мрежата.  Всички 21 класни стаи имат компютър. А двата компютърни кабинета на училището са обзаведени с интерактивни дъски.

Проект за здравословен начин на живот, като пример за партньорство между родители, ученици и учители, представи ОУ „Христо Ботев” в Дълго поле. Децата подготвяли макети и презентации за деня на земята и деня на водата, проучвали етикетите на стоки от училищния павилион или магазина в селото, усвоявали навици за подобряване на личната хигиена. 60 на сто от тях са от ромски произход и за повечето здравословното хранене не е приоритет. По проекта обаче те имали за задача да се теглят и мерят, изчислявали индекса на телесна маса. Откакто заменили баничките и кифлите с бисквитки с мюсли и мляко, ограничили вафлата и чипса до един път седмично, децата с наднормено тегло тутакси свалили килограми. Това ги ентусиазирало и започнали да увличат и съучениците си към здравословния режим.

На спорта пък залагат в ОУ „Васил Левски” в село Караджово, където има клубове по тенис на маса и футбол. Ежегодно се провежда спортен празник „Училище за шампиони”, в който активно се включват и родителите.

Майките и татковците от ромската махала в село Динк помагали за костюмите и декорите на театралните представления, които организира НУ „Отец Паисий”. Възрастни и деца често делят един чин, защото повечето семейства били неграмотни и се включвали по проект „Нов шанс за успех”.

„Следобед, когато децата имат самоподготовка, учат стихчета и песни за празниците, които предстоят, заедно с родителите”, обясни директорът Вълка Пашкулова. Тъй като в селото няма детска градина, училището е разкрило подготвителни групи за 5 и 6-годишните, за да ги подготви за училище.