niko

Проф. Николай Денков, който до април миналата година, беше заместник-министър на образованието с ресор “Наука”, поема просветното министерство. В служебното правителство на президента Румен Радев са поканени експерти от различни сфери. Денков напусна поради “съществени различия с приоритетите и стила на работа” на министър Меглена Кунева и след като тя извади от ресора му развитието на оперативната програма. Сега отново на него се пада да финализира конкурсите за научни центрове за 350 млн. лева по оперативната програма “Наука и образование за интелигентен растеж“.

Заместник-министър Денков беше част от три последователни кабинета в МОН, което осигури необходимата приемственост за реализацията на промени в поверените му ресори – висше образование и европейски структурни фондове.

Проф. Денков е професор по физикохимия в Софийския университет. Доктор на науките. Специализирал е в Япония и Швеция, работил е в изследователски институти на фирмите Unilever (САЩ) и Rhone-Poluenc (Франция). Автор е на над 130 научни публикации с голям международен отзвук. Ръководил е над 30 международни научни проекти. Носител е на голямата награда “Питагор” на Министерството на образованието и науката за високи научни постижения (2010 г.). От 2012 година е член на работните групи за подготовка на Оперативната програма “Наука и образование за интелигентен растеж”.