IMG_0859
Няма никакво разтоварване на материала в новия учебен план за 1 клас, напротив – с увеличаване броя на учебните седмици от 31 на 32 , се увеличава и броят на учебните часове. Това е становището на началния учител от ОУ “Райна Княгиня” Славка Джурджева, която бе удостоена с приза “Учител на годината” от Синдиката на българските учители тази година. Ето и позицията й относно публикуваните в сайта на МОН учебни програми за 1 и 5 клас, предложени за обществено обсъждане:
В програмата по БЕЛ няма нищо по-различно от досега. Новост са дигиталните компетентности, които включват писането на sms на кирилица и използването на електронни източници на информация. Нищо ново, дори и сега повечето деца го правят.
Смущава ме програмата по Математика.  В нея е свалена от 2 клас темата за събиране и изваждане на числата до 100. Часовете за нови знания и упражнение са балансирани. Но тук идва въпросът дали няма да се свали от 5 клас знанието за призма и пирамида. Това беше предложено преди няколко години, когато Анелия Клисарова беше министър. Тогава заляхме МОН със становища и се отхвърли. Но сега се променят само програмите за 1 и 5 клас и в този смисъл очаквам изненади.
Новият предмет “Технологии и предприемачество”, който ще замени “Домашен бит и техника” не е изненада за мен. Още преди десетина години  “Джуниър Ачийвмънт” започнаха да правят обучения за преподаватели и колегите постепенно навлизат в програмата. Времето е такова, че децата трябва да са наясно и да разбират необходимостта от финансови средства за закупуване на стоки, услуги и предмети. Да разграничават нуждите от желанията си. Защото много често родителите се стремят да задоволяват всичките им искания и накрая разбират, че са отгледали и възпитали един завършен консуматор, което е жалко.
Часовете по Физическо възпитание и спорт остават малко, за съжаление. Не съм сигурна, че т.н. факултативни часове ще се пренасочат за спорт.