Вместо в класната стая, 1 б на СУ „Никола Вапцаров” отбеляза празника на буквите в „Хеликон”

„Ние вече сме грамотни”, похвалиха се първокласници от СУ „Никола Вапцаров”, но не в класната стая, а в книжарницата. По идея класния ръководител  на 1 б Георги Сeвриев традиционният празник на буквите събрал родителите не в училищния кабинет, а в една от големите книжарски вериги „Хеликон”.

„Исках децата да се почувстват по-празнично, затова реших да сменя обстановката. Новото място ги накара да се държат съвсем различно. Няма да скрия, че някои от тях за първи път влизаха в книжарница и бяха изключително впечатлени”, сподели Сeвриев, който вече осма година трупа стаж като начален учител.

Празникът започнал с Вазовото стихотворение „Аз съм българче”, изпълнено едновременно от целия клас. Децата участвали в различни игри, в които имали за задача да откриват пропуснати гласни и съгласни, да откриват броя на сричките в думи, да подреждат думи в изречения.За да покажат, че познават всички букви, всяко дете теглило листче с написана на него пословица или поговорка, която трябвало да прочете.

Първокласниците показали своите знания пред учители и родители и така защитили логото на празника: „Без наука няма сполука”. Всяко дете получило „Приказен свят” на Ангел Каралийчев, която е в списъка с книги за предстоящата лятна ваканция. Впечатлени от многобройните оригинални издания в книжарницата, малчуганите поискали от родителите си не друг подарък, а енциклопедии, лексикони и книги-игри.