Децата от НУ „Климент Охридски” изработили коронките у дома с помощта на майките, обещаха да повторят тържеството, когато се върнат в училище

„Ние вече сме грамотни”, похвалиха се първолаците от НУ „Климент Охридски”, но не тържество в училище, а във виртуалната класна стая. Въпреки че извънредното положение принуди всички да се обучават от разстояние, класният ръководител на 1 б Невена Алексиева решила да проведе дългоочаквания от всички деца и родители празник на буквите. Който трябвало да се случи още през март, но грипната ваканция попречила. Алексиева решила да не отлага повече, тъй като приключили с буквара и предложила на родителите да й помогнат при подготовката. Разбира се, всички се отзовали и започнали да изработват у дома коронките, след като госпожата разпределила стиховете за съответната буква. Написала сценарий и го изпратила на всички родители, които се обединили около идеята празникът да се проведе сутринта, когато децата са отпочинали и по-съсредоточени.

Майките нагиздили първокласниците, сложили коронките и вчера, точно в 10 часа, всеки застанали пред екрана на домашния компютър, готови да се включи в тържеството. Тъй като на репетицията се оказало доста трудно да се постигне синхрон за пеене, Алексиева пуснала песничка за буквите като поздрав към всички. Да съпреживее радостта на децата покана получила и директорът Елена Трифонова.

„За всеки първокласник празникът на буквите е особено емоционален момент, затова решихме да не го отнемаме на децата. Всеки родител направи запис на изпълнението на своето дете и си обещахме, когато се върнем в училище, да повторим тържеството”, каза Трифонова.

Въпреки възрастта си, доста деца от начален етап успявали да се справят вече с Google Classroom и без помощта на родителите си.