Децата в училища и родителите няма да плащат PCR тестовете за наличието на коронавирус, а те ще се поемат от Националната здравноосигурителна каса по разпореждане на Районната здравна инспекция (РЗИ). Това каза по БНТ д-р Иван Кокалов, член на Надзорния съвет на НЗОК. Ако става дума за тестове, които са поискани индивидуално, тогава няма да бъдат заплащани от касата.

По думите му трябва да се търсят възможности за намаляване на дистанционното обучение. Ако се осигурят противоепидемични мерки, т.е. децата в клас да бъдат по-малко или с маски, да се предвидят отделни входове. В детските градини и в училищата опасността от зараза с коронавирус е преди всичко за преподавателите, посочи д-р Кокалов.

Учебната година ще започне с присъствена форма на обучение, потвърди образователният министър Красимир Вълчев преди ден. Ако се разболее ученик, то ще бъде прекратена присъствената форма на обучение за съответния клас и ще премине в онлайн режим. Училищата ще имат свобода на избор. Който желае да реализира хибриден образователен процес, ще може да го направи, уточни министърът.

Проучвания в навечерието на новата учебна година показват, че 20 на сто от учителите се страхуват да се върнат в класната стая заради коронавируса. Една част от родителите пък настояват децата им да имат право да учат дистанционно, а не в реална среда, тъй като се страхуват от разпространение на заразата. Всяко училище трябва да е готово с екшън план до 25 август, но се чакат последните официални разпоредби от МОН.