Балканско шишане, кръмъклийка, капсулни пистолети и ятаган от Богоявленската дружинка на урока по родолюбие в ОУ „Елин Пелин“

„Не сме поробвали народи и крали чуждите блага. Не сме оставили наука без ярка българска следа. Не сме загубвали и знаме през битка или във война. Не сме потъпквали правата на чужд народ или страна. Не сме си жалили живота в битката за свобода. Не сме престанали да носим славянските си имена“, изброяват факти от славната ни история учениците от 6 в клас в препълнената зрителна зала на ОУ „Елин Пелин“. В навечерието на националния ни празник те поведоха публиката на пътешествие през вековете под мотото „С България в сърцето“. Главни герои на открития урок по родолюбие бяха децата от клуб „Одисея на театъра“, които припомниха героични моменти от българското минало, изградили ни като народност.

Разкасът започна от недоволството на едно момиче, което не харесва името си и се пита защо приятелките й носят модерните Анджела, Линда и Анабел, а нея са нарекли Марта. Чрез история й малките таланти, разпределени по роли, представиха българските символи – мартеницата и трибагреника, проследиха пътя, който народът ни е извървял, за да може днес да се наречем свободни.

„Всеки от нас носи добрите черти на нашите родители и прародители, но и следи от техните грешки и недостатъци. В нашите ръце е да се учим от опита им и да преодолеем несъвършенствата“, обърна се разказвачът към публиката, а Марта разказа какво символизират цветовете на родния трибагреник: „Бялото – мира и свободата, зеленото – плодородието и на красивата ни природа, а червеното – пролятата кръв на героите, пожертвали живота си, за да бъдем свободни“. По време на война нашите предци обръщали знамето с червения цвят нагоре. Да си пожелаем белият цвят да е винаги отгоре, каза шестокласник, влязъл в ролята на бащата на Марта.

Кулминацията на открития урок бе демонстрацията на Богоявленската дружинка, която бе подредила старинни оръжия, пушки и пистолети. Двама от членовете на обединението са родители на деца от училището и предложили да включат с изложба на автентични оръжия от 18 и 19 век и техни реплики, собственост на родолюбци от дружинката. Момчетата чакаха ред, за да нарамят шишането от 1820 година, след което изучаваха ятаганите и кремъклийките.

В отбелязването на празника се включиха и учениците от начален етап с изложба, която представя забележителности от България: крепостта Царевец, Рилския манастир, паметника на Шипка.

Да съпреживеят емоциите на децата на открития урок присъстваха зам.-областният управител Николай Василев, експертът по начално образование от РУО Мариана Механджиева и областният координатор на Синдиката на българските учители Петранка Калоферова.