Щастливата майка на Диян прегръща отличения с грамота за второто място сред второкласниците.

Второкласникът с тежко вродено заболяване на ставите Деян Юруков разплака публиката на церемонията по награждаване на призьорите от състезанието по български с „Върви, народе възродени”

Щастливата майка на Диян прегръща отличения с грамота за второто място сред второкласниците.
Щастливата майка на Диян прегръща отличения с грамота за второто място сред второкласниците.

„Не мисля, че нашето поколение е изгубено. Отвсякъде се чува едно и също – че нямаме амбиция и мотивация, определят ни като нечетящи. Да, има и безхаберни, но не е ли така във всяка сфера. С моите съученици, например, заедно четохме „Тютюн” и „Железният светилник” и, ако някой е по-напред, не позволявахме да ни издава сюжета”. Това сподели 12-класничката от Френската гимназия Ангелина Матева, която е сред отличниците на състезанието по български език „Св. Иван Рилски”. Заедно Василена Войникова от ЕГ „Пловдив“ са дванадесетокласничките, класирани на първо място от последния етап на надпреварата.

На тържествена церемония в областната управа в Пловдив днес бяха връчени наградите на победителите в генералното класиране на състезанието по класове.  Отличията се раздават в навечерието на 24 май за 13-а поредна година. Целта на проявата е да утвърждава любовта и уважението към родния език, като повишава езиковата култура на учениците.

Ангелина сподели, че състезанието й е помогнало да се подготви за зрелостния изпит по български език и не се наложило изобщо да ходи на уроци. Всичко, което е постигнала, го дължи на наученото в училище. Самата тя признава, че има усет към езика и с лекота се справя с учебния материал. Изпитният вариант на матурата не я затруднил. Все още не е решила къде и в каква специалност ще продължи образованието си, може би ще избере компютърна лингвистика.

DSCF8674

На второ място в генералното класиране сред второкласниците се нареди Деян Юруков от ОУ „Васил Левски”. Момчето, което страда от рядкото заболяване на ставите – артрогрипоза, разплака публиката, препълнила залата за награждаването, с емоционалното изпълнение на „Върви, народе възродени”. Деян рецитира стиховете на Стоян Михайловски, по които Панайот Пипков пише музиката, и песента е обявена за химн на българската просвета и култура. Майката на Деян обясни, че въпреки протезите на долните и деформираните горни крайници, Деян се справял отлично с уроците. Пишел по-бавно, но успявал. На състезанието бил със собствен квестор.

Ученици от ОУ „Ал. Константинов”, СОУ „П. Евтимий”, ОУ „Д. Хаджидеков”, СОУ „С. Врачански”, СОУ „Константин Кирил Философ”, СОУ ”Кл. Охридски”, СОУ”Симеон Велики”, НУ „Хр. Ботев” бяха сред наградените на челните три места. При гимназистите отличниците бяха от ЕГ „Иван Вазов”, ЕГ „Пловдив”, ОМГ, Фреската гимназия, “П. Евтимий”.

Преди награждаването организаторите провериха езиковите компетенции и грамотността на родителите и гостите в залата, като пуснаха текст за редактиране. Повечето се справиха прилично с откриването и поправката на допуснатите грешки, но отново членуването се оказа препъникамък.

DSCF8685