На този етап не се обсъжда взимане на пролетната ваканция за учебно време, каза днес министърът на образованието Красимир Вълчев. Той обясни, че средно 10-12 са дните, в които децата са отсъствали, преструктурират се програмите и все още учебният материал може да бъде взет за сметка на упражненията.

„Не се обмисля удължаване на учебната година, нито промяна на датите за матурата, по-скоро от изпитния материал за националното външно оценяване след 4, 7 и 10 клас ще отпаднат последните теми от учебните програми. Ще бъдат обсъдени варианти за дистанционно обучение там, където то е възможно – с виртуални класни стаи, с провеждане на самоподготовка и упражнения с виртуална връзка с учителя, чрез проектно обучение”, обясни още министърът.

В Пловдивско учениците са в удължена грипна ваканция до края на седмица, в Габрово и Плевен също са преустановени учебните занятия до второ нареждане. В останалите области учениците влизат в клас на 12 март.

Временно са спрени всички групови дейности на училищата, а тези 5 дни, които те имат за екскурзии и зелени училища са вариант за удължаване на учебните часове.