Технологиите, професиите, музиката и обществото на бъдещето представиха на ученическа конференция в СУ „Любен Каравелов“

„Не забравяйте да прощавате и на доброто да отвръщате с добро“, „Дръжте се здраво за мечтите си“ – за това призоваха в презентации, есета и четиристишия гимназисти от СУ „Любен Каравелов“. Конференцията „Моята визия за бъдещето“, която събра ученици, учители и гости в обновения музикален корпус на училището, е заключителен етап от проведеното проектно-базирано обучение по темата.

„Идеята ни беше продуктите на учениците, които работиха иновативно през тази година, да бъдат представени на училищна конференция, както и визията им за бъдещето чрез силата на тяхното творчество – музика и литература. Мисията им беше да бъдат футуролози, затова и проектът носи името “Моята визия за бъдещето“, поясни инициаторът на проекта и преподавател по български език Роза Балтова. Участниците представиха собствени музикални композиции и кратки лирически миниатюри на български, английски, руски и немски език.

Началото на събитието постави Георги Добрев с авторската си композиция „Балканска рапсодия“.

Учителите – ментори в съответните научни области – представиха с групи ученици по интереси технологиите, професиите, музиката и обществото на бъдещето, както и Земята като наш общ дом. Прозвучаха есета и авторски стихове на български, английски, немски и руски език. 10-класничката Зорница Иванова, която е със силно ограничено зрение, изрази надежда всички хора с проблеми като нейния да могат успешно да реализират себе си, за което са нужни спешни законодателни промени.

„Принципите за свободното творчество, учене чрез правене и преживяване са преобладаващи в този проект, където ролята на учителя е изцяло менторска. Предметите, които са застъпени са: български език, математика, природни науки, гражданско образование, музика, информационни технологии, но всички те не се разглеждат като отделни учебни предмети в проекта, а учениците работят по тема, която са избрали“, уточни Балтова.

Гости на събитието бяха Евгения Пушкинова – главен експерт в МОН и Георги Делов – старши експерт в РУО – Пловдив.

Творчески финал на събитието постави оркестър “Тракийска младост”.