Технологиите, професиите, музиката и обществото на бъдещето представиха на ученическа конференция в СУ „Любен Каравелов“

„Не забравяйте да прощавате и на доброто да отвръщате с добро“, „Дръжте се здраво за мечтите си“ – за това призоваха в презентации, есета и четиристишия гимназисти от СУ „Любен Каравелов“. Конференцията „Моята визия за бъдещето“, която събра ученици, учители и гости в обновения музикален корпус на училището, е заключителен етап от проведеното проектно-базирано обучение по темата.

„Идеята ни беше продуктите на учениците, които работиха иновативно през тази година, да бъдат представени на училищна конференция, както и визията им за бъдещето чрез силата на тяхното творчество – музика и литература. Мисията им беше да бъдат футуролози, затова и проектът носи името “Моята визия за бъдещето“, поясни инициаторът на проекта и преподавател по български език Роза Балтова. Участниците представиха собствени музикални композиции и кратки лирически миниатюри на български, английски, руски и немски език.

Началото на събитието постави Георги Добрев с авторската си композиция „Балканска рапсодия“.

Учителите – ментори в съответните научни области – представиха с групи ученици по интереси технологиите, професиите, музиката и обществото на бъдещето, както и Земята като наш общ дом. Прозвучаха есета и авторски стихове на български, английски, немски и руски език. 10-класничката Зорница Иванова, която е със силно ограничено зрение, изрази надежда всички хора с проблеми като нейния да могат успешно да реализират себе си, за което са нужни спешни законодателни промени.

„Принципите за свободното творчество, учене чрез правене и преживяване са преобладаващи в този проект, където ролята на учителя е изцяло менторска. Предметите, които са застъпени са: български език, математика, природни науки, гражданско образование, музика, информационни технологии, но всички те не се разглеждат като отделни учебни предмети в проекта, а учениците работят по тема, която са избрали“, уточни Балтова.

Гости на събитието бяха Евгения Пушкинова – главен експерт в МОН и Георги Делов – старши експерт в РУО – Пловдив.

Творчески финал на събитието постави оркестър “Тракийска младост”.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.