ОУ „Райна Княгиня“ отбеляза 55-годишнината си с тържествен концерт, работни ателиета, флашмоб, пъзели с лика на патрона и национални герои, експозиция с графични и живописни рисунки

„Суперзнайко“ по модела на тв състезанието „Последният печели“ провери знанията по математика, литература и култура

„Не е лесно да си успял и талантлив. Да пазим устрема на Райна Княгиня, нейната воля, трудолюбие и амбиция, защото всеки успех е резултат на постоянство“. С тези думи се обърна към ученици, учители, родители и гости директорът на ОУ „Райна Княгиня“ Мария Гайдарова на тържествения концерт по повод 55-годишнината на училището в зала „България“ на Международен панаир-Пловдив. Тя благодари на поколенията учители, успявали през годините да вдъхновяват децата и да развиват талантите им, на партньорите от Училищното настоятелство и Обществения съвет за подкрепата, както и на институциите и синдикатите за общата посока. И не на последно място – на учениците, за положителния заряд, който дава смисъл. „Вярвам, че училището ще пребъде благодарение на всички нас“, каза Гайдарова и прие поздравителен адрес от кмета на район „Северен“ Венцислава Любенова, която се качи до нея на сцената. „Вашето лидерство допринесе за възходящото развитие на училището, ангажиментът към качествено образование е очевиден във всичко, което правите. Благодаря, че поддържате репутацията на едно от най-добрите учебни заведения в града“, каза Любенова.

Поздравителни адреси изпратиха кметът на Пловдив Костадин Димитров, Сдружението на директорите в средното образование, пловдивски училища, немалко директори бяха сред официалните гости.

След като вокалната група даде начало с училищния химн, а мажоретките вдигнаха градуса на настроението, гостите се върнаха в годините назад с краткия филм, който припомни знакови моменти от създаването на училището до неговата 55-годишнина.

Кой уши байрака или коя е Райна Попгеоргиева разказаха чрез драматизация на знакови моменти от живота й ученици от четвърти и пети клас. Зара Ставрева влезе в ролята на смелата учителка, ушила главното знаме на Априлското въстание с огнените слова: „Свобода или смърт”. Мина Кътова изигра Райна Княгиня като дете, но във видеото, което предхождаше драматизацията, за да въведе публиката в основното действие.

Послание към сегашните ученици от мултимедийния екран отправиха звездни възпитаници на училището – като се започне от математическото чудо Димана Праматарова, мине се през олимпийската шампионка на троен скок Александра Начева и се стигне до Виктория Димова – известна певица и актриса.

Празничните събития за юбилея започнаха още в 8:30 тази сутрин със състезанието „Суперзнайко“ – предизвикателство за надпревара на умове. Зареденото с адреналин училищно приключение бе по идея на Стоянка Анева  – старши учител по математика и информационни технологии и педагогическия съветник Кръстьо Ливров, които заимстват модела телевизионното състезание „Последният печели“. Въпросите бяха съобразени с възрастта на участниците, като се проверяваха познанията им по математика, литература и култура. Всички ученици минаваха на предварителен кастинг, на който трябваше да отговорят на 10 въпроса за 10 минути. Шестимата с най-висок резултат се класираха за участие в последния етап на състезанието, което се проведе в конферентна зала на училищния STEM център. Натискането на виртуален бутон позволи на състезаващите се в последните 3 кръга да изпитат бързината си и да спечелят право на отговор. След всеки приключил кръг отпадаха по двама състезатели, събрали най-малко точки. Победителите получиха като награда ваучери за книги.

В двора на училището бяха открити работни ателиета, където децата от първи и втори клас, разпределени в екипи, рисуваха върху асфалт и прозрачно фолио любимите си места в България по теми: „Миналото на моя народ. Райна Княгиня; „Красотата на моята родина България/ Моето родно място – Пловдив“; „Знамето на България“; „Училището на моите мечти“.

Учениците участваха в заснемането на флашмоб, сглобяваха пъзели с лика на Райна Княгиня и други национални герои, решаваха кръстословици. В централното фоайе бе открита  експозиция от графични и живописни рисунки, създадени в часовете по изобразително изкуство по случай патронния празник.

Специални плакети „Талант на училището 2024“ получиха 20 отличени ученици на международни и национални състезания, конкурси и олимпиади.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.