4810 се явяват утре на зрелостен изпит по български език, кандидатите за втора матура са 4893

Родителите, които ще следят за измами, няма да влизат в изпитните зали

тест

314 желаещи да се явят на тазгодишните зрелостни изпити не са допуснати. Това обяви Соня Мелоян – началник-отдел в Регионалния инспекторат по образованието. Причината е, че не са завършили средно образование, т.е. имат двойки по общообразователни или специални предмети.

4810 ще решават утре тест от 40 въпроса и ще пишат аргументативен текст на задължителната матура по български език. На втория задължителен зрелостен изпит ще се явяват 4893 кандидати. Най-много са желаещите за биология – 1125, следвани от английски – 1176 и география – 981. Най-малко са учениците по химия, една 20.

Изпитните центрове за провеждане на зрелостните изпити са професионалните гимназии. Само в три училища от областта ще има едновременно ДЗИ и външно оценяване – Математическата гимназия, СОУ “Братя Миладинови” и СОУ “Васил Левски” – Карлово. Те разполагат с по две сгради.

Родителите, избрани да следят за нарушения и измами, нямат право да в изпитните зали, а на входа, по коридорите и в залите за видеонаблюдение. Заедно с това имат задача да придружават зрелостниците до тоалетната, за да не се допусне подсказване или преписване.

Всеки ученик може да решава различен тест на тазгодишната матура. Това е част от пакета тайни мерки на МОН срещу продаване на отговорите и преписване на изпитите. “Готови сме в изпитния ден във всяка зала да разбъркаме въпросите така, че да няма два еднакви варианта в класната стая”, поясни заместник-министърът на образованието Диян Стаматов. По този начин учениците ще отговарят на еднакви въпроси, но един и същ въпрос при някого може да се окаже първи, а при друг – пети или десети. По този начин няма как търговецът на матури да знае в каква поредност се е паднал тестът на човека, който му е платил, за да си купи отговори. Дали тази мярка ще бъде задействана, ще бъде решено от просветния министър Меглена Кунева едва в деня на изпита, когато ще се генерират изпитните варианти.