Хлапета от различни етноси играят „Медея” на Античния театър, ПУ прави виртуално портфолио на града

Детски панаир, пътуваща изложба на „Музейко” и мобилно училище в Столипиново сред одобрените проекти за „Пловдив 2019”

865c0c0b4ab0e063e5caa3387c1a8741cbff1e423eedb44d9c1f4891a35da6a6

Проектите, свързани с образование, се оказаха сред акцентите на одобрените за реализация предложения за „Пловдив 2019”. Това стана ясно днес на представянето на печелившите 72 от трите отворени покани на фондацията. Препоръката към кандидатите е да преработят графиците и да концентрират дейностите в 2018 и 2019 година. Общата стойност за всички 72 проекта е 8.6 млн. лева, уточни артистичният директор на „Пловдив 2019“ Светлана Куюмджиева, която добави, че повечето от тях са били с прекалено раздути бюджети. Одобрените имат 10-дневен срок за сключване на договори при направените корекции.

Една от най-големите суми – 345 000 лева, получава архитектурно студио „ARGE KA-RO” в лицето на Мартин Калтвасер/ Майк Ронц, което ще вдига Град на децата на Младежкия хълм. Проектът на немците, които имали изключително стабилно портфолио, предлага развитие на идеята от апликационната книга на Пловдив 2019 за построяване на временен детски град. „Кандидатстващата организация е с голям опит в изкуството в градска среда и работа с общности. Изявата им в Пловдив предоставя уникална възможност за взаимодействие при реализацията на проекта и за придобиване на нови умения опит”, обясни Куюмджиева.

Архитектурното студио от Германия получава същата сума и за още един проект – “Да се учим от Столипиново”. Отчитайки даденостите на квартала и реката, е заложено за изграждане на временни структури, които да играят ролята на символни съоръжения и да създават връзка между изолирания квартал и останалата част от града. Предвижда се и дървен мост над река Марица.

Със Столипиново е свързан и италианският проект в сътрудничество с Матера 2019. Той ще се реализира в два различни квартала, единият от които Столипиново . Ползвайки театрални практики проектът обединява децата и младежите от съответните квартали, като наблюдава и отразява разликите и приликите помежду им.

“Мобилно училище Столипиново” ще реализира пък „Детска Архитектурна Работилница”. Столичното сдружение с нестопанска цел предлага серия от архитектурни работилници за деца от махалата в партньорство с други организации. 50 000 лева е сумата, отпусната за реализация на проекта.

Деца от различни етноси ще играят „Медея” на сцената на Античния театър. Идеята е на сдружение “Легал арт център” (България), което получава 80 000 лева. Основна част от проекта е представяне на антична драма от деца, а като партньори са привлечени местни общности организации.

Виртуално портфолио на града ще прави Пловдивският университет. Проектът представлява мапинг на кварталите на Пловдив и създаване на единен календар на културните събития по читалища и райони в града, който да е достъпен за всички и да синхронизира дейността им. Читалищата се включват в събирането на данни за културния профил на съответния район, подкрепяйки студентите. Средствата за реализация са 60 000.

Студенти от университета в Тулуза пък ще правят двуседмично проучване върху архитектурните и урбанистични дадености на няколко пловдивски квартала с фокус върху Столипиново и „Тракия”. Резултатите от проучването могат да се ползват като база и след приключване на програмата „Европейска столица на културата”.

Фондация „Изиарт” ще прави Детски панаир. Тазгодишното издание ще е в Столипиново.

Университетски театър на Нов български университет инициира пътуваща сцена “Премълчаното разказано ” с тема “Не на насилието”. Тя ползва театрални практики за повишаване на информираността и справяне с травмата от домашното насилие. Това са документалният театър, психодрама и вербатим. Проектът е насочен към малцинствени и специални групи.

Разработване на серия от театрални работилници представлява проектът „Приказката в мен”. Основната дейност са представления на пиесата „Малечко Палечко” в класическа и съвременна версия с участието на деца, ученици и студенти.

Пловдивското сдружение “Арт Войс Център” ще реализира проект “Заедно с децата днес”, който предвижда разностранни занимания с таланти, създаване на мюзикъл, гостуващи представления и работилница за анимация. Ще бъдат включени и деца от малцинствени групи.

Сдружение с нестопанска цел “Писалка и перо” получава финансиране за “Литературен ренесанс в Пловдив” в партньорство с организации в Македония, Германия и Италия. Дейностите по проекта включват библиографски изследвания на преведени автори, изложби на книги, конкурс за преводи, ученически конкурс.

Създаването на Младежка социална зона инициира Националният алианс за работа с доброволци. Предвидено е установяване на център за обучение в социално предприемачество.

Фондация „Музейко” идва с пътуваща интерактивна изложба „Еврика”. Тя ще е разположена  в Регионалния исторически музей за период от една година, като през това време ще бъдат организирани съпътстващи събития и обучения за доброволци за музеите. Отпуснатите за това средства са в размер на 100 000 лева.  „Музейко” печели и още един проект на същата стойност – “Споделяме Заедно”. Той е насочен към въвеждането на интерактивни методи на преподаване в училищата и към обогатяване и развиване на преподавателския профил. Основната цел е споделяне и разпространение на методиката “учене чрез игра”. Проектът включва също и обучение на музейни работници за работа с деца.